Оставката е подадена около 13.15 часа днес, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет, цитирани от "Фокус".

Няколко часа по-рано Борисова заяви по bTV, че оставката й е подготвена и е в папката й, но тя не решавала проблемите.
Междувременно министър-председателят заяви в интервю по Канал 3, че ако Борисова не се справи, ще сложи друг на поста.

Вчера от СДС поискаха оставката на здравния министър, като изтъкнатите причини бяха: непознаване на здравната система, довело до вземане на грешни решения, неспособност за управленски решения, липса на комепетентност и воля за реформи.
Днес лидерът на сините Мартин Димитров заяви, че приетата от министър-председателя оставка е добър знак, съобщи БТА. "Премиерът явно вижда проблемите в здравеопазването, които ние категорично посочихме", добави Димитров. Според него този ход обезсмисля вота на недоверие.

Същевременно депутатът от БСП Янаки Стоилов каза, че с оттеглянето на Анна-Мария Борисова основанията за вот на недоверие не отпадат.  Според него това е само временен отдушник за управляващите. Депутатът беше категоричен, че с реакцията си управляващите показват, че критиките на опозицията са основателни.

Моментът, в който министър Анна-Мария Борисова подава оставка, е изключително неподходящ, заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.
„На финала сме на една изключително тежка година, предстои лекарска стачка, не са обявени никакви тръжни процедури за купуване на лекарства за следващата година, пациентите в момента са в шок", категоричен е той.

Това е втори министър на здравеопазването от кабинета на Бойко Борисов, който подава оставка. През март поста напусна Божидар Нанев. Срещу него бяха повдигнати обвинения за сключване на неизгодни договори за противогрипни ваксини, донесли щети за 2,45 млн. лв.

Сред споменаваните имена за нов министър на здравеопазването са досегашният заместник на Анна-Мария Борисова - Гергана Павлова, шефът на здравната каса Нели Нешева, директорът на болница „Шейново" Иван Костов и шефът на болницата в Русе д-р Минчо Вичев. Не е ясно дали оставка няма да подаде и заместник-министърът на здравеопазването Иван Миланов, който беше лична кандидатура на Борисова, предаде Дарик радио.

Преди да подаде оставката си, на пресконференция в Министерски съвет Анна-Мария Борисова заяви, че до края на октомври ще бъдат ясни цените на основния пакет болнични грижи, предаде БТА.
Тя обясни като “недоразумение“ информацията, че ще има 20% доплащане при лечение на пациенти в болници, цитира я и БНР.
"Никой сега не знае колко ще е доплащането в болниците. Ако решим да правим доброволен здравен фонд, първо трябва да са определени цените на основния пакет, добави тя. В обществения фонд за здравеопазване обикновено има недостиг на средства и този недостиг се покрива от допълнителните фондове", каза тя. Според нея вноската за доброволно здравно осигуряване, която ще се въведе вероятно от следващата година, няма да е повече от 5-6 лв. месечно.

По думите на Борисова целта е въвеждането на ред и правила, за да могат пациентите да знаят как се харчат парите за здравеопазването. Хроничните и злокачествените заболявания ще бъдат в основния пакет и за тях няма да се доплаща.
"Бедните хора, децата и пенсионерите няма да доплащат, за тях ще доплаща държавата", заключи Анна-Мария Борисова.