Най-висшето държавно отличие беше връчено на Марин от президента Георги Първанов, но както самият той уточни в съобщение до медиите по-рано днес - то е по предложение на военния министър и подписано от самия Борисов. Заради това президентът заяви, че е шокиран от изказването му, че е против връчването на ордена на ген. Марин.

Както вече стана ясно, министър-председателят е заявил още в сряда по време на заседанието на кабинета своята позиция, а днес я потвърди и пред журналисти в парламента с думите: "Считам, че Марин не трябваше да получава орден "Стара планина" заради това, че помилва толкова престъпници. Не вярвам, че именно това е неговата заслуга да получи орден".
"Когато съм коментирал работата на следовото куче (кучето, открило трупа на Мирослава - б.р.), това е като кучкар – всеки знае, че това е най-добрата награда за него, както за Марин - орден „Стара планина”. Хората се радват на ордени, кучето - на месо", каза Борисов.

След това изказване от президентството разпространиха официално изявление на Ангел Марин, в което се казва: "По повод словоблудството на Борисов в Народното събрание, че не заслужавам ордена заявявам: С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той, и е преподписал указа за награждаването ми. Борисов два пъти се е подписал под мотивите за предложение: „За особени заслуги”. Изпращам му ордена и указа, бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми. За мен Борисов е позор за България".

Вицепрезидентът добавя, че по тази причина няма да присъства в Народното събрание, където на церемонията за полагането на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент ще бъде и премиерът.
"Не мога да участвам и в ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, където ще бъде и той. Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България", се казва още в изявлението на Марин.

Предложението на кабинета да бъде награден вицепрезидентът е още от началото на декември. В решението се казва: "Правителството реши да предложи на президента Георги Първанов да удостои с орден "Стара планина" първа степен, с мечове, вицепрезидента о.р. генерал-майор Ангел Марин, който навършва 70 години". Сред мотивите за предложението са посочени това, че той е допринесъл много за изграждането на Сухопътните войски в България, помогнал е много на българите, живеещи в чужбина, както и приносът му за военно-патриотичното възпитание на младите хора.

БГНЕС публикува данни от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието, по време на мандата на Ангел Марин са помилвани 431 лица. От тях 333-ма - частично, а 98 напълно. Между тях има десетки, осъдени на 20, 25 или 30 г. затвор. Общо 209 от помилваните са били осъдени за тежки престъпления - убийства, отвличания, телесни повреди, склоняване към проституция, трафик на хора. Имената на помилваните не се публикуват. Единственият известен, който беше помилван от Марин, е лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев.