Този път ще се проверява дали Борисов не е пречил на митническата проверка срещу пивоварната "Леденика", собственост на покойния бизнесмен Михаил Михов, и дали има данни за търговия с влияние. Това съобщил пред "Сега" зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

"Ще проведем разследване на съдържанието на разговора. Ще проверяваме и действията на участниците, например дали е препятствана митническа проверка", обяснил Сарафов.

По думите му при последното разследване удобно е пропуснато да се провери съдържанието на разговорите. Според зам. главния прокурор на привикване за разпит подлежат всички участници в тези разговори - Борисов, Танов, Дянков. Сарафов обаче уточнил, че наблюдаващият прокурор ще преценява кого да повика и кога.

На практика това означава, че Борисов може да се окаже обвиняем по една от двете точки, ако прокуратурата му поиска имунитета и той бъде свален. Досега разследващите търсеха само виновния за изнасянето на записите от разговорите между Борисов и Танов, направени със специални разузнавателни средства, в които експремиерът нарежда да се спре митническа проверка срещу пивоварната, защото така е обещал.

Тези разговори изтекоха в медийното пространство през януари 2011 г. и предизвикаха огромен скандал. В записите се чува как Борисов нарежда на Танов да спре проверката на митничарите. "Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Михов - бел. ред.), че няма да го закачам - няма да го закачам", са част от репликите. В разговора бе намесено и името на бившия финансов министър Симеон Дянков. "Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене", обясняваше Танов на премиера.

Миналата година градската прокуратура отказа да образува дело за търговия с влияние срещу Борисов с аргумента, че признанието на тогавашния премиер, че е казал въпросните думи, "изразявало самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла по НПК". Това стана причина адвокат Минчо Спасов, който поиска случаят да се разследва, да сезира и инспектората на Висшия съдебен съвет. Оттам вече трети месец нямало отговор.

Сега делото е възобновено с решение на прокурор от Върховна прокуратура.