През януари той съобщи, че до 1 август ще бъдат открити всички отсечки на метрото, които все още се изглаждат. Днес министър-председателят не уточни дали срокът, който сам даде, е удължен, или става дума за символично откриване, на което Барозу ще може да присъства.

По време на инспекцията на строителството на лот 1 на автомагистрала "Струма" Борисов коментира и тази много важна за него тема. Той даде за пример кюстендилските археолози, които работят на обекта, и им благодари за професионализма и бързината, с която изпълняват поетите ангажименти, предаде БТА.

"Това е държавата - вървят и магистралите, и археолозите работят. Денонощно работят, тази част от трасето вече е освободена, имат още към 60 м. Откриват монети, откриват делви, това, което виждате, по какъв брилянтен начин работят – и бързо, и качествено. Оттам, където свършва магистралата, има и още разкопки, ще дадем малко пари, ще ги продължим, ще ги осветим и като минават хората по магистралата, ще имат възможност да ги виждат и тука на място в това селище", каза още той, цитиран от БНР.

Борисов изрази надежда по подобен начин да се извършват дейностите и по другите трасета. Той обеща да бъдат отпуснати средства допълнително, за да продължат разкопките. Обектът даде хляб на много хора от района, похвали се ръководителят на експедицията Румен Спасов.

Така и премиерът, и археолозите дадоха да се разбере, че противоречията са изгладени. През януари Борисов постави ултиматум на археолозите, които правят проучванията край Лот 1 на автомагистрала "Струма", че ако трябва ще работят с ватенки и на калорифери, но трябва да приключат до юни, за да не бавят строежа. Тогава премиерът бе категоричен, че те трябва да работят както всички работници в България, макар археолозите да заявиха, че няма как да ровят в замръзналата зема.
От тях първа се оплака министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която заяви, че изнудват ведомството и спират строежа на магистрали.

Днес обаче Павлова, която беше на инспекцията заедно с премиера, също заяви, че археолозите са постигнали голям напредък.
"Повечето от намерените монети, делви и остатъци от стари къщи вече са проучени. Няма да се налага промяна в трасето, тъй като ще бъдат извадени. На археолозите е платен 70% аванс или 270 000 лева от тези 300 000 лева, които даваме на частта на Кюстендилския археологически музей. Платили сме и на Пернишкия археологически музей около 300 000 лева. Те също сега ще започнат активно да работят и мисля, че с това ще изчистим частта археология”, каза тя пред "Фокус".

На 5 април ще бъде направена първа копка на лота Сандански - Петрич, съобщи още Бойко Борисов. По думите му върви и процедурата по втори лот. С ЕК е уточнено всичко и за четвърти лот, като целта е едновременно да започне изграждането на тунелите. Той добави, че се атакува довършването на автомагистрала "Тракия" до края на годината. "Мариците" пък ще станат догодина, уточни министър-председателят.

Той, Павлова и транспортният министър Ивайло Московски откриха новоизграденото диодно осветление на пътен възел "Даскалово". Там са монтирани 155 стълба и 187 лампи.