След близо двучасова среща с премиера Бойко Борисов, в която участваха министърът на правосъдието Цецка Цачева и ресорният вицепремиер Екатерина Захариева, Панов отново настоя за по-дълбока реформа, особено в прокуратурата, предаде БТА.

Двете обаче не се съгласиха с определението на Панов за направените конституционни промени от предишния парламент и заявиха, че правителството има воля да продължи съдебната реформа.

"За мен очевидно е, че темата с Конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. И да кажем, че без реформи в прокуратурата такава дълбочина в реформа не може да се случи. Дадох примери с различни казуси - "Костинброд", подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, ЦУМ-гейт - които сочат, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за това. Всяка мимикрия на реформа, съжалявам, но води до неверие в правосъдието", каза Панов, цитиран от "Клуб Z".

Захариева обаче се намеси, видимо ядосана, с думите:

"Кабинетът никога не се е опитвал мимикрия на реформа да прави. Ние няма да симулираме реформи, мимикрия и там, каквото употреби г-н Панов".

И добави:

"Нашият призив е - нека да работим заедно, да гледаме в една посока и възможно най-бързо да намалим напрежението, за да осъществим тези реформи, не защото имаме 17 препоръки, а защото българските граждани очакват и не могат повече да чакат справедлива, бърза и ефективна съдебна система". 

Цачева също не се съгласи с Панов и каза на висок тон:

"В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено – промяната на Конституцията, с която се постигнаха много важни неща като прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, завишените изисквания към магистратите, да се омаловажа и да се нарича мимикрия. Апелирах за повече конкретика в това, под което г-н Панов разбира да се работи в дълбочина за съдебната реформа".

Срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички представители на парламентарни партии, защото това е важно с оглед на бъдещи законодателни промени във връзка с реформата в съдебната система, каза още Панов пред журналисти преди разговорите.

Той подчерта, че пред премиера Борисов ще повдигне и темата за ЦУМ-гейт.

"Тези събития са емблематични, защото показват липсата на институционална реакция и е съвсем нормално, с оглед и на доклада на ЕК и на техническата помощ, която се осъществи от европейски експерти и прокурори, това да бъде тема, която бъде в основата на дебата за реформа в дълбочина на съдебната система”, заяви Панов.

Той коментира още, че ще продължи да настоява за среща и с президента Румен Радев, който вече отказа на призива му да инициира комисия за проверка на случая, защото не е разследващ орган.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров заяви от Брюксел по БНТ, че срещата не е била тайна, отишъл на нея със съзнанието, че няма да злоупотребява с работата си и изрази учудване, че хора, които сами не можели да скрият греховете си, го съдят.