Случаят със скъпите автомобили, купени миналата година за държавните ловни стопанства, излезе отново на преден план, след като се разбра, че се били предоставени на НСО. След журналистическо разследване тази сутрин премиерът настоя службата за охрана да ги върне.

"Обещавам, когато следващия път стана премиер, че ще поръчам в Русия "Лада Нива", да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал. И ако вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола, добре ще поема и този риск за себе си, но ще бронирам една лада "Нива" и ще се возя с нея... да ги връщат тия джипове, повече няма да се кача на тях, ще си поръчам една "Лада Нива", ще говоря с президента Путин и да я бронират в Русия, за да сте доволни", заяви премиерът в оставка пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че с тези джипове е обезпечавана неговата сигурност и че има десетки пъти по-луксозни от тях. По думите му популизмът минава всякакви граници и затова искал да каже няколко факта, защото почвало да го боли.

"Така, както карате, ще направите политиците такива популисти, че задкулисието да свърши много работа. Винаги съм разсъждавал, че държавните пари са нещо свято и трябва да се пазят. Самата структура на НСО е, че сутрин като дойдат колите, си ги ротират, сменят техника и т.н. Те се ползват от всички, както НСО ги разпределя - за президент, гости и за всичко останало", каза Борисов.

Той припомни, че с такъв джип се е возил Дейвид Камерън на границата с Турция.

"Впоследствие българите получиха 40 джипа безвъзмездно за това возене. След това возих Виктор Орбан, като благодарение на него и Вишеградската четворка в Братислава, само България целево, извън всякакви бюджети получи 320 млн. лв., без да ги има никъде", коментира той и добави, че с тези джипове са возени вътрешните министри на Австрия, Германия и т.н., които са посещавали границата.

Премиерът в оставка съобщи, че на 16 декември ще получим 12 чисто нови джипове за границата, издействани от него като подарък от Германия. А с парите, които издействал, ще купим извън всякакви бюджети още 470 нови джипове.

"Надявам се да отидете и снимате с какви коли се вози и новоизбраният президент, колко струват и какви ще дойдат за него, специално поръчани. Нека ги върнат, ако искат", коментира още Борисов.

През 2010 години, още в първото му правителство, той потвърди изтекла в медиите информация, че са засечени планове да бъде ликвидиран физически. Спецслужбите засекли телефонни разговори и срещи на три знакови фигури договорка за отстраняването му, за което били обещани 400 000 евро.