Това заявиха днес пред журналисти от ръководството на партията на Иван Костов, съобщи БТА. Самият той не участва в пресконференцията, но неведнъж е заявявал, че не е съгласен с някои параметри в проекта на управляващите от ГЕРБ за актуализация.

Очакваме между първото и второто четене на актуализацията да се посочи кои сектори ще получат пари в рамките на оперативния резерв от 1. 143 млрд. лева  и ще има ли структурни реформи, каза заместник-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров. Става дума за т. нар. резерв за непредвидени разходи, който през предишни години се използваше, но никога не е бил толкова голям, колкото се предлага сега. Проблемът е, че няма информация за какво ще се използват тези пари, което предизвика обвинения за харчене на тъмно, и от ляво, и от дясно.

Друг проблем са намалените разходи за министерство на здравеопазването, което финансира лечението на тежки заболявания.
 "Намаляването трябваше да бъде не със  160 млн. лева, а само със 106 млн. лв. Държим да се възстанови тази разлика, в противен случай има опасност една от най-сложните солидарни системи да се разпадне до края на годината", уточни Бъчваров.

Асен Агов пък заяви, че от ДСБ са подготвили списък с всички разпоредители с бюджетни средства, които трябва да бъдат реформирани.
Агов отбеляза, че целта е административните услуги да бъдат по-евтини.

Най-силно от актуализацията на бюджета са засегнати здравеопазването, университетите и общините, коментира днес и депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски, като допълни, че не са орязани бюджетите на МВР и отбраната. Той обясни, че дефицитът от 2009 г. и очертаващият се недостиг тази година означават загуба на репутация, по- висок риск пред нашите облигации, по-висока цена на финансиране от местните банки, следователно по-високи лихви за крайните потребители. Компенсирането на дефицита със средства от фискалния резерв ще го изпразни до нула и не е ясно какво ще прави правителството следващата година, коментира още Орешарски.

Миналата седмица парламентът одобри на първо четене проекта, който предвижда увеличаване на бюджетния дефицит от 0.7%  до 4.8%. Финансирането на този дефицит може да е за сметка на фискалния резерв, който ще намалее до 4.5 млрд. лева. В последните дни обаче правителството допусна и възможността за емитиране на еврооблигации.

Днес финансовият министър Симеон Дянков ще разговаря в Брюксел с  еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен заради за свръхдефицита през миналата година, както и за актуализацията на тазгодишния бюджет.