Това каза пред БНР лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Според него вината за това, че България е оставена в значителна степен беззащитна, е на министър-председателя.

"В момент на крайна откровеност казвам на ГЕРБ, крайно време е нейният министър-председател да започне да чете всички материали, които се отнасят до националната сигурност", заяви Костов.

Той упрекна премиера Бойко Борисов, че "увлечен в медийни акции, е зарязал тази работа в продължение на три години". "Не вярвам, че не може да се справя, ако поиска, но не я върши, не му е по сърце", смята Костов.

През септември срещу Борисов може да започне разследване за връзки с организираната престъпност, каза още Костов във връзка с тежките проблеми пред премиера.
"Ще започнат да го критикуват много остро и тежко, ще му направят процес в Брюксел. То е на дневен ред при него. Ще бъде за обвързаност с престъпни групировки и той ще бъде през септември. По-добре да се занимава с тези неща и да дава доказателства, че сериозно пресреща проблемите на страната, а не да търси всеки повод за себеизтъкване. Това не е добрият стил на управление на страната", коментира Иван Костов.

В края на май германското издание "Тагесцайтунг" писа, че по информация на ЦРУ Бойко Борисов, когато е бил главен секретар на МВР, е търгувал с метамфетамини и правил мръсни сделки с петролния концерн "Лукойл". Това е всъщност е писал в грама бившият посланик на САЩ в България Джон Байърли през пролетта на 2006 г., като се  позовава на разкрития на ЦРУ. Уикилийкс публикува грамите.

На това Бойко Борисов отговори дни след посещението на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс у нас, че "в някакво немско издание в чужбина излезе материал срещу мен, пълен с лъжи и идиотщини".

Иван Костов обаче похвали правителството за финансовата стабилност и успешната сделка с еврооблигациите.