Бойко Борисов говори пред журналисти след срещата си с вицепрезидента на Ислямската република Есхак Джахангири, предаде БТА.

"Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор и затова се разбрахме след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в България, за да обсъдят подробностите", отбеляза премиерът по повод възможната връзка между Персийския залив и Черно море.

По думите му страната ни може да поеме през пристанищата във Варна и Бургас такъв транспортен коридор и по инфраструктурата, която имаме, да се стигне до цяла Европа. В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ, подчерта Борисов.

Той допълни, че на иранското правителството ще бъде предоставена допълнителна информация за възможностите за изграждане на българска територия като европейски проект на газоразпределителен център, цитираха го от правителствената пресслужба.

Той отбеляза още, че с домакина са разговаряли и за ядрената енергетика - за възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор. Както вече е известно, ще се обсъждат възможностите за продажба на оборудването, изработено за АЕЦ "Белене".

Премиерът посочи, че следобед ще има разговори между енергийните министри, на която ще обсъждат по-подробно темата.

Тема на днешните разговори са били също сътрудничеството в областта на селското стопанство, на транспорта и комуникациите, на туризма.

Обсъдена е и възможността за съдействие на Иран по отношение на проблема с банковото разплащане. Темата ще бъде коментирана между финансовите министри и със съдействието на министъра на външните работи ще се направи необходимото и на европейско ниво, коментира Борисов.

"Аз поех ангажимент към моите колеги, включително на Европейски съвет, да поставим темата", добави премиерът.

От своя страна Есхак Джахангири отбеляза добрите взаимоотношения между двете страни в миналото и спада, който е отбелязан по време на санкциите. Надявам се със заявената сериозна политическа воля да бъдат съживени тези отношения, заяви домакинът.

По думите му фактът, че днес в Иран е пристигнала такава делегация от България, включваща и представители на частния сектор, говори за това, че сериозната политическа воля ще премине в изпълнение.

Джахангири отбеляза също, че тема в днешните разговори са били сътрудничеството в сферите на нефта, газа, нефтопреработвателна промишленост, енергийните източници и земеделието.

Заявена бе и готовност да се подпомага частният сектор в двете страни, за да могат да се извършват инвестиции.

Бяха подписани три меморандума за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, на инвестициите и в областта на малките и средни предприятия.

В края на срещата Бойко Борисов покани своя ирански колега да посети България в скоро време, като подчерта, че има политическа воля за задълбочаване на взаимоотношенията между двете страни.

По-рано днес, в културно-историческия комплекс Саадабад, се проведе официална церемония по посрещането на българския премиер, който е на официално посещение в Иран. В състава на делегацията са вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Даниел Митов, Ивайло Московски, Владислав Горанов, Теменужка Петкова и Десислава Танева.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Има ли решение проблемът с АЕЦ "Белене"?