С италианския ми колега Матео Ренци се договорихме за задълбочаване на сътрудничеството за справяне с миграционния натиск. Това написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов след среща с италианският му колега Матео Ренци в Рига по време на Срещата на високо равнище на "Източното партньорство".

"Както Средиземноморието, така и българската Югоизточна граница са подложени на засилен миграционен натиск и само съвместните действия ще позволят успешното справяне с увеличаващите се потоци към нашите граници, както и в борбата с каналджийството", отбелязаха Борисов и Ренци, съобщи правителствената пресслжба.

По време на разговора Борисов дал за пример проведената акция преди дни в страната ни, когато бяха задържани 150 нелегални имигранти и двама чужденци, организиращи незаконна миграция.

"Източното партньорство"

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от "Източното партньорство", както и визовата либерализация с тези държави (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна), при изпълнение на необходимите условия, заяви Бойко Борисов в изказването си по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на "Източното партньорство" в Рига.

Вижте снимки >>

Премиерът отбеляза, че държавите от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия.

"Установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия", заяви Борисов.

Премиерът коментира "Източното партньорство" като процес за сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи.

"То няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа", подчерта българският министър-председател.

Позицията по страни

"България бе сред първите държави-членки на ЕС, ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Република Молдова, Грузия и Украйна. Тези споразумения са признание за усилената работа и напредъка на страните-партньори през последните години по пътя към стабилна и просперираща демокрация, и съм уверен, че това не е краят на нашето сътрудничество, а един отворен процес", посочи в изказването си министър-председателят.

"Очакваме отношенията с Армения и Азербайджан да продължат да се развиват възходящо в зависимост от степента на ангажиментите, които могат да поемат и от идентифицираните взаимни интереси.
За България Азербайджан е стратегически партньор и ние сме готови да участваме конструктивно в намирането на взаимоизгоден модел на отношенията с ЕС.

Надявам се стремежът на Беларус да развива по-тесни връзки с ЕС да стане необратим, което би й позволило в по-широка степен да използва възможностите, предоставяни от Източното партньорство", допълни премиерът Борисов.

В Рига Бойко Борисов е обсъдил двустранното сътрудничество между България и Грузия с грузинския си колега Иракли Гарибашвили, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Премиерът е отбелязал, че Грузия е важен партньор в реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ за Европа и България, особено по отношение на транзита на азербайджански газ.

Борисов е потвърдил готовността на страната ни да споделя своя опит и експертиза по въпросите на евроатлантическата интеграция и да оказва конкретно и практическо съдействие на Грузия в тази посока.