Това заяви на брифинг в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод  обществената поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура", според която за изпълнител на строителството на близо 10 км от "Хемус", между Ябланица и Боаза, е избрано дружеството "ХВП Ябланица" ДЗЗД. 

В него влизат - „Хидрострой“ АД, „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД, зад които официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев. Той обаче купи свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98" миналата година.

"Една година след шумното прекратяване на обществени поръчки от страна на днешното управление, поради връзки с Пеевски, отново първият търг е спечелен от същото политическо съдружие между ГЕРБ и ДПС", коментира Кънев, цитиран от БТА.

Според него обществената поръчка е азбучен пример за нагласен търг с предопределен победител и с технология за отстраняване на всичките му конкуренти.

По думите му 9 от 11 участници в търга са били отстранени, за да бъде гарантирано, че "съдружието Борисов - Пеевски ще спечели и този търг".

Кънев обърна внимание на мълчанието на БСП по този казус. Според него причина за това е, че социалистическата партия се готви да управлява "със същата политическа мафия".

Според Кънев има достатъчно данни, за да се самосезира прокуратурата по тази обществена поръчка. Той обаче изрази съмнение, че тя ще го направи.

"Когато става въпрос за нередности на Борисов и Пеевски, техният приятел Цацаров никога не се сезира", коментира той.

Настояваме тази обществена поръчка да се провери от ОЛАФ, добави депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

По отношение на фискалната политика на кабинета Радан Кънев коментира, че за поредна година се вижда как се залагат занижени приходи в бюджета, за да може в края на фискалната година да се трупа излишък, който след това да се краде.

Той заяви, че с колегите му продължават да поддържат антикорупционния закон и искат той да бъде приет до края на този парламент. Според него обаче има огромно нежелание от страна на ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Очевидно колегите от РБ-2 бяха грозно излъгани от ГЕРБ, че този законопроект ще бъде приет", заяви още Кънев.

Според него време има, но липсва воля за приемането му.