Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Борис Джонсън,  съобщиха от правителствената информационна служба.

Изключително доброто сътрудничество в сферата на сигурността беше основна тема на телефонния разговор между министър-председателя и премиера на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. В рамките на разговора, който се проведе по искане на Джонсън, беше поставен акцент върху големия брой успешни съвместни операции в борбата срещу престъпността и наркотрафика, уточняват от МС.

"Трябва да продължим да работим в тези области", е заявил премиерът Борисов.

По думите му друга важна сфера на сътрудничество, която трябва да се развива усилено, е образованието.

Двамата премиери са се обединили и около значението на опазването на външните граници на Европа.

По темата Брекзит Борисов е изтъкнал, че страната ни ще направи всичко възможно да се стигне до сделка, което, по думите му, ще бъде добре за всички. Премиерът е отбелязал, че има много български граждани, които живеят в Обединеното Кралство и същевременно много британци живеят в нашата страна. Според него това обогатява двете общества.

В рамките на разговора Борисов е акцентирал върху значението на Балканите и Югоизточна Европа. Българският премиер е изтъкнал, че догодина предстои страната ни и Република Северна Македония да председателстват съвместно Берлинския процес, за което събитие британският премиер ще получи покана.

От своя страна Борис Джонсън е поздравил Борисов за управлението на държавата и за резултатите от европейските избори. Британският премиер е отправил покана към него да посети Обединеното кралство.

"Българският министър-председател също покани британския си колега да посети страната ни", се казва още в официалното съобщение.

Какво става на Острова

Междувременно лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин изпрати писмо до 116 консервативни и независими депутати, гласували срещу Брекзит без сделка, с предложение да работят заедно за намиране на практичен начин за предотвратяване на подобен изход, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Сред депутатите, до които е изпратено писмото, са няколко бивши членове на правителството като Тереза Мей, Филип Хамънд и Грег Кларк, заяви Лейбъристката партия.

Днес Корбин и други опозиционни политици се споразумяха да работят заедно за законодателство за предотвратяване на Брекзит без сделка.

Той покани водещи депутати и лидери на опозицията за обсъждане на ходове, с които да бъде спрян планът на министър-председателя Борис Джонсън за излизане на Великобритания от Европейския съюз на предвидената дата 31 октомври, дори това да означава да няма сделка за бъдещите отношения на страната с общността.

При обсъжданията, в които освен Лейбъристката партия участваха също Либералните демократи, Шотландската национална партия, Партията на Уелс (Плайд Камри), Зелената партия на Англия и Уелс и Независимата група за промяна, беше разгледана и възможността за гласуване на вот на недоверие на правителството.

"Участниците се съгласиха, че е спешно необходимо да действат заедно, за да намерят практични начини за предотвратяване на вариант без сделка, включително възможността за приемане на законодателство и гласуване на недоверие", казаха партиите в съвместно изявление след срещата.

Лидерът на Либералните демократи Джо Суинсън заяви, че гласуването на недоверие "остава мярка в краен случай". По думите й "главното предложение е да се следва законодателният път".