Той заяви, че Фандъкова е най-добрият кандидат за градоначалник на столицата. По думите на Цветанов тя е най-добрият специалист в образованието, много отговорен човек и най-достойният наследник на освободеното от Борисов кметско кресло на “Московска” 33. Той обаче заяви, че това е политическо решение, което ще бъде обявено скоро.
"Беше много тъжно, че при такъв трагичен инцидент, като този в Охрид, се случи тази конфронтация с президента", заяви Цветанов по повод конфликта между Бойко Борисов и Георги Първанов.Той изтъкна, че "за съжаление" това е било провокирано от президентската институция. Според него закриването на министерство на извънредните ситуации е вече затворена страница и службите за защита към МВР работят добре, каза той по повод казаното от държавния глава, че трябва да има специално звено за реагиране при извънредни ситуации, предаде БГНЕС. Цветанов даде за пример действията при природното бедствие в Добрич.
По повод критиката на Първанов за политиката на кабинета спрямо енергийните проекти, министърът я определи като непознаване на работата на правителство и срещите, които е правил премиерът Бойко Борисов по енергийните проекти. Според Цветанов по енергийната стратегия на страната трябва да има консенсус, независимо кой е на власт.
"Тази политика трябва да е и в синхрон с политиката на Европейския съюз. Оттам гледат с необходимата критичност и с оптимизъм към действията на правителството. Тези енергийни проекти струват на държавата ни около 7 млрд. евро и това има пряко отношение към националната ни сигурност. Не е сериозно такива сериозни теми да бъдат заявени като решение двайсет дни след като започва работа едно правителство", коментира той.
По повод Консултативния съвет по национална сигурност, който президентът свиква утре с тема средствата от еврофондовете, Цветан Цветанов заяви, че е малко учудващо, че първото заседание на съвета с новото управление е по тема, "която до скоро беше табу". 
По отношение на МВР Цветанов заяви, че тежкото икономическо състояние на държавата не му позволява да разшири капацитета на техническите средства, но може да се "изчисти къщичката” от корупция, защото, според него, има и честни полицаи. По думите му престъпността се увеличава заради деморализирането на обществото през последните години и заради липсата на разкрити престъпления.
"Нямам политически аргумент, когато сменям директори на окръжните полицейски управления. За мен е важно дали даденият директор изпълнява задълженията си. Всички проверки, които направихме показаха, че няма нищо доказано по корупционните престъпления на местно ниво", заяви Цветанов.
По повод отншенията между МВР и ДАНС той заяви, че между тях се изгражда по-силна връзка, за да може да се работи срещу престъпността.
"ДАНС се превърна в една публична полицейска служба, а във нейния фокус трябва да са Националната сигурност и контраразузнаването. Ако имахме намерение да се месим в работата на ДАНС, нямаше да създадем парламентарна комисия за контрол на ДАНС без участието на депутати от ГЕРБ. Сключихме и споразумение и с главния прокурор и с председателя на Агенцията. Когато ДАНС имат важна операция се обръщат за съдействие към МВР, както и по същия начин ще постъпваме и ние. Така вече няма да има затъмнение между двете институции", коментира вицепремиерът още.
След като преди време застана зад осъдените бивши полицаи за убийството на Ангел Димитров-Чората, днес той каза, че много майки на наркозависими са му се обадили, за да изразят позицията си спрямо делото и да защитят полицаите. При аутопсията в кръвта на Чората беше открит кокаин и се твърди, че е бил замесен в бизнеса с дрога.
"Надявам, че съдът ще се произнесе обективно и ще вземе правилното решение", заяви министърът.