Това каза премиерът Борисов след срещата между него, президента Георги Първанов и председателя на парламента Цецка Цачева, цитиран от агенция КРОСС. Според министър-председателя разбирателството, което трите власти в момента показват, означава, че и в Европа ще ни имат доверие: “А имат ли ни доверие в Европа, ще има и еврофондове, и придобивки, касаещи хората“.

След предложение на Цачева премиерът се присъедини към срещата, първоначално планирана само между нея и държавния глава. Разговорът е бил по повод заявената възможност от Първанов за налагане на вето на текстове от данъчни закони.

След срещата стана ясно, че президентът няма да налага вето на данъчните закони. Той обаче е информирал "за своите съмнения и резерви, засягащи някои от законите", като Закона за данъците върху доходите на физическите лица, където беше предвидено отпадане на данъчните облекчения за младите семейства с ипотечен кредит. Първанов е получил уверения, че преференциите няма да отпаднат.

Държавният глава заяви още, че ще се обърне с искане към Конституционния съд,  който да се произнесе по въпроса за предвижданото облагане с ДДС на адвокатските услуги.

Той се обяви и против въвеждането на подоходен критерий за помощите за хора с увреждания.

На сращата е станало ясно, че посланическата криза е разрешена, след като и посланикът ни във Вашингтон Лъчезар Петков е подал оставка. Същото вече направи посланикът в Турция Бранимир Младенов. Това стана след решението на правителството да отзове двамата заради нарушения при провеждането на парламентарните избори на 5 юли. Държавният глава обаче отказа да подпише указ за освобождаването им, но днес заяви, че ще ги освободи от поста до дни.

Вижте снимки от срещата