Той обаче бе категоричен, че лично никога не би предизвикал такава криза с държавния глава.
„След като нашите партньори в парламента са го направили (искането), след като президентът се изложи по такъв начин, ако не ги подкрепим това какво означава? В случая ще ги подкрепим, защото те така искат, иначе аз не бих причинил такава криза. Но те са ми по-важни вече от президента Първанов”, заяви министър-председателят, цитиран от БНР.
Бойко Борисов определи като „махленски” скандала около отзоваването на посланиците ни в Турция и САЩ, който изостри отношенията между правителството и президента. Той подчерта, че е оставил широко отворена врата за изход от ситуацията, но Първанов е продължил да нагнетява напрежението.
„Президентът, с непремерените си действия, създава реална опасност за нормалната политическа ситуация в държавата. Точно когато ни трябва спокойствие, за да работим в Европа – за еврофондовете и отношението към нас, ние влизаме в една политическа криза с него. Защо? Защото върнахме неговите авери, които провалиха изборите в Турция. Срам ме е, че се стига до такива процеси”, каза още министър-председателят.
Запитан как вижда изхода от възникналата ситуация, той предложи като първа стъпка държавният глава да се извини.
„Да излезе президентът, да се извини на всички и да имам основание да отида при тях, една по една политическите партии в парламента, и да ги помоля да оттеглят искането. Но той трябва да ми даде основание да го направя”, каза премиерът.
Той беше в Брюксел за шест часа, за да получи годишната награда на Асоциацията на европейските данъкоплатци. Призът му бе присъден за усилията му да прекрати корупцията, бюрокрацията и пилеенето на обществени средства.