Ресорът  "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи", който трябва да поеме сегашната българска външна министърка Румяна Желева, предизвиква раздразнение и гняв у повечето български политици, допълва изданието.

Като ирония се възприема фактът, че България винаги бива сравнявана със съседката си Румъния, която също се бори срещу корупцията и организираната престъпност, но получава аграрния ресор, който разполага с много средства. Опозиционната БСП и непредставената в парламента НДСВ окачествяват ресора, даден на Желева, като плесница за новото българско правителство.

Независимо един от друг двама бивши външни министри и настоящи евродепутати коментират, че ресорът е маловажен и няма особено значение. Бившата външна министърка Надежда Нейнски от консервативния СДС и Ивайло Калфин от опозиционната БСП се позовават на думите на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, според когото ресорите се разпределят съобразно опита и качествата на кандидатите. Двамата очевидно намекват, че Желева няма необходимите качества и опит.

40-годишната Румяна Желева е защитила дисертация по социология в Германия и след кратката си университетска кариера прави първите си политически стъпки като функционерка на ГЕРБ. През 2007 година става евродепутатка. През юли тази година е назначена за министър на външните работи, макар още тогава да е ясно, че ще бъде предложена за еврокомисарка, пише още немският вестник.

В България мнозина продължават да задават въпроса, въз основа на какви критерии Желева е получила поста на еврокомисар. Премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ досега не са отговорили на този въпрос. Затова пък в понеделник Желева даде пресконференция в отговор на отрицателните коментари. Тя заяви, че критиките срещу нея и ресора й идват от "необразовани хора" с "провалени вътрешно-политически кариери". А Борисов посочи, че ресорът за хуманитарната помощ е важен, завършва "Виртшафтсблат".