Срещата им бе в бразилското външно министерство, а Борисов бе посрещнат от бъдещия външен министър Антонио Патриота – втори по ранг в държавата, доскорошен посланик в САЩ, съобщи bTV.

На срещата Русеф и Борисов обсъдиха партньорство в строителството на бразилските железници, които са доста слабо развити, както и сътрудничество в информационните технологии. Поставен бил и въпросът за изграждане на завод на бразилския самолетостроител "Ембрайър" у нас, но както премиера се изрази: „първо трябва да стане, за да може да се похвалим.”
 
„Дилма ни посрещна изключително топло и най-важното е, че не е забравила корените си”, каза премиерът. Той обобщи, че срещата е била изключително важна и ползотворна. 
По думите му, новоизбраната президентка поздравила българските медии заради интереса по време на предизборната й кампания.

Медийният интерес към българската делегация пък се оказа огромен. Дори в последните минути преди срещата на двамата лидери, бразилските журналисти тренираха как да произнесат името на Бойко Борисов.

Той връчи на Русеф подготвените специални подаръци – родословното й дърво, реплика на глава на елен от Панагюрското съкровище и снимка на лелята, дала второто име на Дилма – Вана.
Тя пък дари премиера ни с полускъпоценен камък - символ на силата, добротата, дружбата и успеха.

Започва нова ера в отношенията между България и Бразилия, цитираха междувременно Дилма Русеф от правителствената ни пресслужба. Оттам обясниха, че тя приела поканата на Борисов да посети България през следващата година.

Срещата между двамата бе организирана извън протокола на предстоящата церемония по встъпването в длъжност на Русеф като 36-и президент на Бразилия, а българската делегация бе приета първа.
Този жест е изключително важен за България, тъй като европейските лидери, които ще присъстват на церемонията по встъпването в длъжност на 1 януари, се броят на пръсти.

Заради произхода на Русеф и специалното място на България на събитието, на първи януари Борисов ще прочете и поздравителен адрес от името на президента на Европейския съюз Херман Ван Ропой.