Вчера в София бе открит 85-ият офис на агенцията. Засега двама специални агенти ще работят с българските си колеги по един от най-горещите пътища на наркотиците - балканския.

Тази сутрин преди заседанието на Министерски съвет Борисов се срещна с директора на DEA Мишел Лионхарт, предаде БГНЕС.
Стабилността и успехите, които има България в борбата наркотиците дадоха приоритет именно в София да се открие офиса на DEA, подчерта премиерът. Той припомни, че българските служби са работили по редица операции срещу наркоразпространението с американските си колеги по времето, когато той беше главен секретар на МВР.

Все още операция "Лунна светлина" е една от най-добрите операции, давана е за пример в света, така че имаме възможност сега с пълно партньорство и доверие да работим в целия регион, похвали се Борисов и благодари на ръководството на DEA, че са избрали именно нашата страна за отварянето на своя офис в региона, посочи премиерът.

Мишел Лионхарт обясни, че за нея е изключително удоволствие да се срещне с премиера и колегите тук и изтъкна изграденото добро партньорство между двете страни в борбата с наркотиците.
"Взехме решение да открием филиал на службата в София именно заради доброто партньорство и доброто лидерство, което виждаме в лицето на българските ни колеги. Ще продължим заедно борбата с трафика на наркотици и борбата срещу наркотероризма", подчерта тя.

18 800 са служителите в DEA. Близо една трета от тях са специални агенти. Въоръжението им варира от пистолети Глок за по-фините операции до тежко военно оборудване - за акции в конфликтните зони по света, разказва БНТ. По данни на Белия дом наркотрафикът в страната завърта над 60 милиарда долара годишно. Не само заради вътрешните, но и заради международните канали. И заради производството на наркотици в Азия и Южна Америка.
Параметрите на наркомрежата налагат действия по суша, въздух и вода. А нерядко - и под земята, в километрите прокопани тунели по границата с Мексико.