Част от разговор, проведен преди изборите през 2011 г. в заведение между Мартин Славов - председател на общинската организация на БСП и бивш кандидат за кмет на левицата на вота през 2007 г., и Галин Кънчев - бизнесмен и настоящ общински съветник, е публикуван в днешния брой на в."Преса" и на сайта sedmica.sliven (аудио).

Разговорите между двамата всъщност са преговори Славов да откаже да се кандидатира за кмет на местните избори миналата есен, за да може Кънчев да бъде кандидатът на БСП. Към момента на разговора Кънчев не е член на партията.

Славов, който е човек на Кирил Добрев от ръководството на БСП, дава като цена за оттеглянето си, за "компромиса", който прави, не по-малко от 100 000 лв.
Той се заканва на Иван Славов, който е кандидат-кмет: "Ще го унищожа тоя. Ще му е.. п...майна. Асен (Гагаузов - бившият регионален министър от правителството на тройната коалиция - б.р.) го бута, бе. Пак ходил да приказва (Гагаузов), че ми дал 1 млн. за изборите, старите работи. Викам му аз съм склонен да не се кандидатирам, но при определено условие - да ликвидираш Иван Славов за тия избори. Този селски цървул, викам, ти го създаде. Ти го направи кмет да ти пази гърба за водните сдружения, автобусите, другите неща. Аз, викам, няма да го взема и за пазач на базата ми в Сотиря. Ами той до седми клас е учил в училище за малоумни в Нова Загора, бе".
В момента Иван Славов е зам.-кмет на община Сливен.  

Кънчев обяснява, че е имало много сериозни разговори с "едни хора" в две насоки - местни избори и местно БСП: "Не мога сега да ти кажа кои са, но ще разбереш. Те ми казаха: Ако нямаше избори, щяхме да издухаме Асен още сега. Не искат никакви конфронтации преди изборите. Те осигуряват ресурс. И аз ще давам. Много ресурс има, брате. Или пък, викат, вадете трети човек, ще жертваме Сливен, ще играем на дългата позиция. След изборите Мартин става областен, ти общински на БСП".

Изненадващо в разговора се намесва и името на Йосиф Йосифов-Йоско, който беше разследван за убийството на Константин Димитров-Самоковеца и неотдавна беше осъден на 8 г. затвор за катастрофа, при която уби двама души .
"Правих една среща с Йосковците в „Кемпински”, седмица преди да катастрофира. Викам му: Йоско, к’во праим на изборите, предния път щяхме да се избием. Той вика братле, ако Йордан (Лечков - б.р.) се кандидатира за кмет, аз против него не мога да вървя", разказва Кънчев.
Славов обяснява, че са ясни (Йосковците), каквото им каже Асен, това правят.

В разговора той осведомява бизнесмена, че следващият премиер ще се казва Георги Първанов, а правителството ще е експертно, тъй като БСП вече няма да може да направи мнозинство в парламента.

Интересни са въпросите около бъдещата победа на Кънчев, в случай че Славов оттегли кандидатурата си.
"Изцяло аз поемам. Един милион и половина ще ми стигнат ли, директно те питам. Миналия път раздадох много излишни пари. Предния път играх авансово и се нае... Циганите най-много ме излъгаха", жалва се Кънчев.

В разговора изскача и името на Алексей Петров, който бил "мъжкар", да пусне в близкия до него в. "Галерия" "нещо срещу двама човека" - "за Лечков ако е, няма никакъв проблем, и за Асен".

После разговорът се завърта как ще се хакне системата на Общинската избирателна комисия. Оказва се, че на предишните избори през 2007 г.  фалшификациите били направени на равнище секционни избирателни комисии. Сега обаче ще се търсят най-добрите хакери.

"...ескорт на колата с чувалите, да не ги сменят по пътя. Ако имаме яки момчета, които да хващат за гушата и да викат „Ей, ще те изям, ей!, вживява се Кънчев, а Славов е по-директен: "Трябват ни мутри".

Двамата разговарят за офшорни зони, как Америка и Ирландия са ченгеджийски държави, за прехвърляне на пари и бизнес. От разговора става ясно, че жената на бившия вече кмет Йордан Лечков раздала към 100 SIM-карти на познати - козметички и аптекарки, общинска съветничка пък направила разговори за 800 лева, а общината плаща.
Славов и той си взел карта: "И аз викам аз ли съм най-големият балък. И го експлоатирам. Жестоко го експлоатирам. Кокошкарско е, обаче в крайна сметка що пък да си балък".

В крайна сметка общинският лидер на социалистите в Сливен Мартин Славов не се кандидатира за кмет, кандидатурата на чуждия за БСП Галин Кънчев е издигната на общинската конференция. Форумът трябваше да избере с гласуване между двама кандидати: Галин Кънчев и ген. Кольо Милев. Кънчев загуби при гласуването. Милев стана кандидатът на БСП и сега е кмет на Сливен.

Записът на разговора най-вероятно е направен от Галин Кънчев. И е изтекъл, а може и да е бил продаден. От две седмици той е в интернет. За Кънчев се говори, че е напуснал  страната, пише "Преса".

Премиерът Бойко Борисов е поръчал на вътрешния министър Цветан Цветанов да разследва информацията, публикувана във вестника. „Това е чудовищно, което чета. Разговарях с г-н Тошев, главният редактор, който ме уведоми, че имат запис и ще ми го предостави, както на министър Цветанов”, каза Борисов в интервю за Нова телевизия.

Скандалните записи целят да дискредитират БСП и да разцепят партията, заяви самият Мартин Славов. Според него основната цел е той да не бъде председател на партията на общинско ниво, а с извиване на ръце да бъде избран един от неговите опоненти - Николай Сираков.
Според Славов записите са били разпространени със знанието и одобрението на "Позитано" 20.
Той заяви, че записът "просто представлява изясняване и сближаване на позициите с неговия кореспондент". Обидните квалификации за други участници в политическият живот били в преносен смисъл.
Славов заяви, че ще осъди виновника за изнасянето на записа. Според него това е Кънчев.

От партийната централа казаха, че ще проверят записа и разпространиха и официалната позиция на общинския председател на БСП, че целта е да бъде сменено ръководството на партията в Сливен. "Ще бъдат наложени най- строгите партийни наказания, ако се потвърдят изнесените в пресата данни. БСП няма да прави компромиси с морала и закона", заявяват от централата.

Призовавам председателя на Общинския съвет на БСП в Сливен Мартин Славов да се откаже от участие в 48 Конгрес на БСП и да върне делегатската си карта в централата на БСП коментира лидерът на левицата Сергей Станишев. Според него мярката е наложителна, защото съмненията уронват престижа на цялата партия.

Сливенската окръжна прокуратура образувала наказателно производство срещу неизвестен извършител, което освен за купуване на гласове, ще се води и за данъчни престъпления и престъпления срещу финансовата и кредитна система на България, каза на пресконференция говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова, предаде „Фокус”.
"Наличните доказателствени източници сочат налични финансови злоупотреби, изразяващи се в теглене на кредити, връщането, на които е прехвърлено от титуляра на други фирми по схема, която ще се установява допълнително. За да се избегне политически натиск при разследването, то е възложено на Национална следствена служба", добави тя.

Ще се проверява изнесената в записа от Сливен информация, включително с данъчна проверка, коментира министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след среща с главния редактор на в. „Преса” Тошо Тошев. Според него това няма как да не се е случило със знанието на Станишев.
МВР ще вземе и всички мерки за сигурността на кореспондентката на „Преса” в Сливен.
„Сливен е видно кой управлява – организираната престъпност и политическата класа, осигурила 1,5 милиона лева”, каза Цветанов и настоя парламентарна комисия да провери скандала.