Имотите от близо 3000 квадратни метра до момента бяха частна държавна собственост.

Целта е областният управител на Стара Загора Йордан Николов да се освободи от управлението на имотите, които се рушат заради липса на средства и в момента са в много лошо състояние.

Скандалът с "чинията" на Бузлуджа избухна дни преди празника на левицата на 30-ти юли, когато хиляди фенове на БСП се качват на съкровенния за тях връх. Тогава областният управител на Стара Загора Йордан Николов забрани митинга с обяснението, че полуразрушената сграда там е опасна за хората.

Социалистите обаче запалиха звездата на паметника без да имат разрешение. За този им акт Йордан Николов поиска санкции за лидерите на партията. Левицата пък контрира, като поиска оставката му.

Още тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще прехвърли собствеността върху комплекса на БСП, ако от червената партия поискат. „Това, което показаха медиите от Бузлуджа - разрушената им сграда, ограбена през годините, точно показва състоянието на партията им - в разруха, но се пукват да я осветяват, за да има някаква фасада. Полуразрушена, но отвън - лъсната", коментира още министър-председателят.