Официално решение за спирането на двата проекта с руско участие обаче още няма, уточни правителствената информационна служба по повод на изненадващата новина.

Самият Борисов, часове след първоначалното категорично изявление, смекчи тона, поне що се отнася до "Бургас-Александруполис". Той каза, че не вижда кой експерт би си сложил подписа за изграждането на нефтопровода. "Решение за отказване на строежа на "Бургас-Александруполис" може да има само на Министерски съвет, но то би трябвало да дойде след експертизата (екооценката - бел. ред.), защото в противен случай, би могло да има санкция за неизпълнение на договора от българска страна", поясни премиерът пред БГНЕС.

Борисов съобщи решението си по-рано днес на среща с посланиците на страните от ЕС. Изявлението за отказ от нефтопровода е било направено в отговор на въпрос на гръцкия посланик. Премиерът е изтъкнал, че проектът е нежелан от населението на Бургаския регион, предаде БТА.

"Всички видяхме какво стана в Мексиканския залив, обясних на посланиците колко е бурно морето, колко е тесен заливът и какво означава всеки ден там да влиза танкер", коментира премиерът.
Той посочи също, че трасето минава през "Натура 2000", а ефективността на проекта може да се търси след десетки години.

По думите на Борисов същото се отнася и за АЕЦ "Белене".
"Готови сме да разговаряме с всеки, който е готов да каже откъде ще се вземат пари за проекта, иначе това са само голи приказки", добави той.
По думите му 26 млрд. лева са нужни за построяването на атомната централа, като не се знае кога тя ще се изплати.

Кабинетът не е решавал, че няма да участваме в "Бургас-Александруполис", нито да се "замрази" проектът АЕЦ "Белене", заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков непосредствено след изявлението на Борисов. Той бе видимо изненадан и дори каза на журналистите: "Това сигурно сте го сънували."

По думите му "Бургас-Александруполис" не се бави по наша вина в момента, а защото се извършва екологична оценка. "В крайна сметка отношението на гражданите на района е част от решението дали да се участва в един проект", допълни Трайков.
Според него при "Белене" няма решение за замразяване, а процес за търсене на чуждестранен стратегически инвеститор.
"Ако това се тълкува като замразяване, ние сме разговаряли с партньорите си по проекта, докато не се осигури финансиране, да не се извършват съществени дейности, свързани с ангажирането на големи финансови средства", каза още той.

"Надявам се, че министър-председателят схваща за какви загуби става дума при замразяването на проектите "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене", както в политически, така и в геополитически, а и в чисто икономически план", коментира депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров пред журналисти в парламента.

Съчувствам на министър Трайков, той трябваше да играе една много сложна роля - от една страна, да се прави пред руснаците, че води преговори и иска да продължи проекта, а от друга страна, да играе пред американците, че изпълнява техните поръчки за спиране на руските проекти в България, коментира Овчаров.

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитрова каза за БТА, че замразяването на проектите "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" е единствената правилна позиция, която може да вземе правителството.

"Отбелязваме признаци, че българската страна не участва много активно в изпълнението на проекта, но за да се вземе решение по проекта, трябва да бъде получено официално потвърждение на тази позиция. Засега такова няма", коментира говорителят на "Транснефт"  (партньор в петролопровода) Игор Демин, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС и БТА.

Текстът е допълнен в 21 часа