Това съобщи самият той след редовното заседание на кабинета, предаде Дарик радио.
Кредитът стана изискуем, след като компанията отчете загуба от над 42 млн. лв. за първите шест месеца.
„Заради тяхната некадърност ще платим с 20 млн. повече, ако не успеем да предоговорим. А некадърник, заради който ще плащам с 20 млн. повече за година или утре могат да ми вземат 0,5 млрд. от бюджета при минус 3 млрд., трябва да отиде в затвора, не да бъде махнат”, коментира Бойко Борисов.
"Смятам, че няма никакви проблеми Борисов да сезира прокуратурата. Точно обратното, добре е да сезира прокуратурата", коментира пред БНТ бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
„Не знам какво са му казали на г-н Борисов. Заемът е получен на база на договор от 21 май 2007 година, когато Петър Димитров не е министър. Тези коефициенти, двата, които са заложени – покритие на лихви и коефициенти на финансова задлъжнялост, на практика не са покривани още в момента на сключване на договора. И с отчитане на разходите за обслужване на кредита, то те не могат да бъдат достигнати. Но ако трябва да бъда безкрайно откровен, кредитът е много изгоден за България. Естествено, в условията на криза банките знаете докъде вдигнаха лихвените равнища. Такъв кредит върху 250 милиона евро за тях носи малка доходност и те естествено са заинтересовани да има корекция в договора, който е сключен”, каза още Димитров.
Междувременно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че са внесли сигнал до Софийска градска прокуратура да бъде извършена проверка на разходите за строежа на новия административен корпус и реконструкция на сградата на министерството. Прокуратурата може да разпореди проверка за установяване наличието и характера на извършените нарушения и подвеждане под отговорност на виновните лица, посочват от МРРБ.
Съставената със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев работна група, е извършила проверка по законосъобразност на избора на изпълнител за дейността, сключените договори, съответствие на извършените строително-монтажни работи с изготвения проект и направените промени по време на строителството и на оправдателните документи, приемане, актуване и разплащане на извършените строително-монтажни работи.