Това е заявил днес премиерът Бойко Борисов пред министрите по време на редовното заседание на правителството, цитиран от своята пресслужба.

Борисов досега не е коментирал пред журналисти поредния запис с негово участие, който беше разпространен вчера в. "Галерия". От него се разбира как той разпорежда на шефа на митниците Ваньо Танов да върне на работа отстранен митничар, с когото играят футбол.

"Повтарям, ако аз съм искал на този човек да му правя кариера или да го направя някакъв, ще го сложа на ключова позиция. Ще извикам Дянков и ще му кажа "този ще го назначиш там". Няма да казвам "проверете този случай". На най-ниската длъжност в митницата, на един човек...!?", казва още министър-председателят*.

"Защо тогава тази обективна медийна общност не поиска тези, които пускат тази информация да пуснат за шест или за три месеца всичко, което сме говорили?! Защото тогава вече всички ще видят колко принципни и безкомпромисни сме. А подбират един или два и манипулират разговора, защото им е изгодно", заявява още Борисов.

"500 млн. спестихме на данъкоплатеца и то се слага някъде там в края, а се говори как съм се обадил да питам защо Вучката (въпросният митничар се казва Николай Вучев - б.р.) са го махнали? Питат ме дали за най-ниския пост на една от митниците съм се обадил, просто да го възстановят на мястото, защото предишното правителство го е харесало, а моите служители, които съм назначил там, го махат…!? Той и преди е играл футбол с мен, но не е махнат. А когато идвам на власт, точно него го махат. И това се води петно за мен, сега според всички тези, които говорят, че виждате ли аз съм лобирал в митниците", коментира премиерът.

От стенограмата на разговора става ясно още, че според премиера искат да изкарат и него, и министрите маскари, като предишните.
"На терминала на пътниците каква далавера може да направи един граничар?! Ако искам да направя далавера, ще сменя Манченко (началникът на митницата на летище София и шеф на Вучев - б.р. ), или ще сложа на Манченко, или самия Манченко, за него ще се обадя", аргументира се Борисов.

В изказването си Борисов е категоричен, че това не е случайно и е една много добре подготвена операция:
"Аз съм убеден, че когато излязат проверките от тези експертизи, защото има един елементарен начин да се засече достоверността на един разговор, като се види от разпечатката на мобилния оператор колко е продължителността на разговора - и вие ще се убедите, че разговорът след това се удължава със 120-130-150 секунди. И в него се появяват думички или изрази, които просто ни омаскаряват".

Премиерът изтъква пред членовете на кабинета си успехите, за които повтаря постоянно в изказванията си: "Вчера като се прибирах гледах Спортната зала, вечер свети – прекрасна е, след няколко месеца ще я открием! След НДК в България такова строителство не е имало. А НДК пък като строеж е сигурно една трета или една четвърт от метрото, само като размер. Ще направим и магистрала „Струма”. Южна България ще ни е благодарна десетки години напред".

Борисов набелязва и нови насоки в работата на правителството: "Снощи с Дянков и с митниците говорихме - пълна концентрация, събиране на приходите до стотинка, борба не само в петрола и бензините и нафтата, това, което се прави, връзването на всичките тези фискални апарати. В аптеките също трябва да се направи и се прави. В цигарите, включително, ако трябва, да се направят само пунктове, откъдето може да се купуват цигари. И където да сложат митничар, граничар, полицай и камера заедно. И само оттам ще може да се купуват официално цигари".

Накрая той призовава министрите да бъдат спокойни.
"Искам да сте убедени, че това изобщо няма да ме разколебае. Искат да ни направят плахи. Нали виждате – смешно било, жалко било. Кое е смешно, кое е жалко? Мобилизирате се максимално, с работа ние ще им докажем, че правотата е на наша страна. Това да ни е кусурът", е заявил още министър-председателят на подчинените си.

*Стенограмата с разговора е качена на сайта на Министерския съвет