Около 60% от избирателите гласуваха за строежа на 2000-мегаватовата централа "Белене" на брега на Дунав, а 40% се противопоставиха, Избирателната активност беше около 20%, пише агенцията, цитирана от БГНЕС.

Първият референдум в страната след падането на комунизма показа, че политиката на Борисов е отчуждила много избиратели в най-бедната държава членка на ЕС и това усложнява предизборната му кампания за парламентарните избори през юли, твърдят аналитици.
"Резултатът ясно поставя правителството под напрежение. Ниската активност обаче показва, че няма ясни победители и ще бъдем изправени пред сериозна безизходица след изборите през юли", казва политологът Кирил Аврамов от Нов български университет пред Ройтрес.

Борисов, който се стреми да съживи икономиката, се отказа от строежа на "Белене" през март, като заяви, че балканската страна не може да си позволи разходите, изчислявани на над 10 милиарда евро (13,5 милиарда долара), особено след като не успя да привлече западни инвеститори.
Макар икономиката да излезе от дълбоката рецесия, тя нараства много бавно и мнозина избиратели са притеснени, че България продължава да крета след другите бивши комунистически страни в ЕС с доходи на глава от населението по-малко от половината от средното за съюза.

Аналитици твърдят, че подкрепата за "Белене" на референдума е удар за Борисов, който не постигна голям напредък в обещанията си да изкорени корупцията, откакто дойде на власт през 2009 г. Непопулярните мерки за строги ограничения, наложени от управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ, вече намалиха преднината й пред опозиционната БСП, която инициира референдума, преди парламентарните избори през юли.

Ройтерс припомня, че България има една работеща ядрена централа в Козлодуй с капацитет от 2000 мегавата и нае американската компания "Уестингхаус" да направи проект за добавяне на нов реактор от 1000 мегавата към централата.
На АЕЦ "Белене" се противопоставиха още еколозите, които заявиха, че тя ще бъде построена близо до сеизмична област, и правозащитните организации, според които голямата стойност на проекта ще окуражи корупцията.

Асошиейтед прес също коментира вчерашния референдум, отбелязвайки, че изборът се възприема като барометър за отношенията на страната с Русия. Агенцията добавя, че референдумът е белязан от поляризираните мнения по партийни линии и че той е тест преди парламентарните избори през юли.

Една от причините за сравнително ниската избирателна активност на референдума трябва да се търси в студеното време - сняг и ниски температури сковаха страната, коментират ДПА и "Дойче Веле" вчерашното национално допитване на нова ядрена централа.

Първият демократичен референдум в България завърши плачевно, коментира австрийският вестник „Кроне”, цитиран от "Фокус".
Референдумът в неделя бе първият в България след разпадането на Съветския съюз през 1989 г. Той бе смятан за тест за предстоящите парламентарни избори през юли и за отношенията на България с Русия, отбелязва изданието.

Германският вестник „Ди Велт” коментира, че заради ниската избирателна активност се провали референдумът.

Българите гласуваха в подкрепа на плановете за изграждане на нова атомна електроцентрала в страната на първия референдум след падането на комунизма, предаде „Евронюз”. Критиците обаче казват, че резултатът подлага правителството на натиск преди изборите през юли.