Той говори пред журналисти няколко часа, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че преди да бъдат водени преговори с американския консорциум, трябва да бъде проведен референдум, при това още преди изборите.

Борисов също заяви, че допитването до хората трябва да се проведе преди парламентарния вот през лятото на 2013 г. Така той промени мнението си и по този въпрос, след като неотдавна каза, че референдумът ще струва 30-40 млн. лева, затова, за да излезе безплатно на държавата, трябва да се проведе заедно с изборите.

Днес обаче премиерът лансира друга идея за спестяването на пари - на референдума да се гласува по електронен път, предаде БГНЕС.
"Според мен, защо да не се тества, по електронен начин да се направи, както преброяването беше направено и то много успешно, знаете над 50%, ако не ме лъже паметта, гласуваха по електронен път. Защо и сега да не го тестваме, което пък впоследствие да ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават", мотивира се той.

Борисов припомни, че след като са събрани нужните 500 000 гласа за провеждане на референдум, той трябва да бъде проведен, затова ще нареди преговорите да бъдат спрени дотогава.
„Сега - те как са ги събрали, за всички стана ясно (оказа се, че 24% от гласовете не са валидни, като 3000 дори са на починали хора - б.р.). Както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум. Имат много пари – плащат”, коментира премиерът, цитиран от "Фокус".

По думите му при дебатите за референдума трябва да бъдат ясно разписани въпроси – откъде ще се вземат 22 млрд. лева, колко след това ще струва токът, кой ще прави електропреносната мрежа, както и къде ще се носи ядреното гориво.
„Ще обременим хората с много експертни въпроси. Ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа „за” или „против”, каза още Борисов.

По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви на пресконференция, че е редно да бъде оттеглено предложението за даване на мандат на правителството за водене на преговори за АЕЦ "Белене" като частен проект, заради новите обстоятелства около референдума. От парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха, че това ще стане. Проекторешението и мотивите за него бяха подготвени и внесени в Народното събрание в четвъртък от управляващите и трябваше да се гледат тази седмица.

"Говорих с ръководството на ПГ на ГЕРБ и с представители на икономическата комисия за това, че след като в сряда представих евентуален инвеститор, в петък има нови обстоятелства - легитимни 540 000 подписа за провеждане на референдум. При положение, че имаме легитимен референдум, имаме по-висшестояща власт - хората, които трябва да вземат решение "за" или "против" АЕЦ "Белене", коментира Добрев, цитиран от БТА.