Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конференцията „Българският пример в борбата с организираната престъпност и корупцията в Европа”, в която участва и председателят на партията Вилфрид Мартенс, предаде „Фокус”.

Ние нямаме лоби в Европа, единственото, на което можем да разчитаме, е на приятелството и подкрепата на ЕНП. За радост това е най-голямата партия в Европа. Председателят на ЕП е избран от нея – Йежи Бузек, от нея е излъчен председателят на ЕК – Жозе Барозу, председателят на съвета Херман ван Рампой също. Всички те много добре познават България: лошия имидж, който има държавата и всички промени, които се правят през последните месеци. Ако те ни помогнат - да подкрепят нашите реформи с необходимото финансиране, защото българският бюджет е направен така, че се финансира от косвени данъци, а в условията на криза те падат - и от ДДС, и от митници поради кризата, единственият източник за финансиране е използването на европейските фондове и солидарност”, каза премиерът.

Той заяви още, че възлага много надежди на ЕНП да лобират и да помагат на правителството на ГЕРБ. Борисов увери, че ГЕРБ е предприела всички мерки за получаване на оценки за съответствие по оперативните програми.

назначавано на министър по европейските средства, което се подкрепя от ЕНП, много по-бързо и прозрачно трябва да бъдат усвоени повече европейски средства, които да запушат дефицита в бюджета на България. За наше съжаление публичните разходи, които държавата е поела, са катастрофални, така безсмислено е харчено, че няма никакви буфери. През миналия май и юни знаех много добре какво ще бъде през февруари, март и април тази година, знаех, че това ще бъде голямо изпитание за ГЕРБ знаех, че срещу нас на изборите излизат популисти”, каза министър-председателят.

„Не може целият свят, всички хора да усещат и страдат от кризата и само в България това да не се усети. Кризата не е благоденствие, а е нещо лошо, което се случва на всички, и причините не са в нас. Ние искаме от недоимък да направим така че възможно най-малко да се усети, но то се усеща навсякъде", коментира Борисов.

Вчера той съобщи, че е поискал подкрепа от ЕНП на България да бъдат отпуснати 1-1,5 млрд. евро за рехабилитацията на пътищата.

Всички ние осъзнаваме един голям проблем в българското общество, а това е липсата на справедливост, това каза и бившият външен министър Румяна Желева, която е зам.-председател на ЕНП, цитирана от БГНЕС. Според нея посещението на ръководството на ЕНП у нас показват ясно, че България и правителството получават голяма помощ в борбата с организираната престъпност и корупцията.
“Ние трябва да създадем нагласа в българското общество – нетърпимост към корупцията и организираната престъпност”, коментира Желева. По нейно мнение в контекста на тази битка срещу престъпността има още какво да се желае, но вече има и политическа воля за решаване на проблемите.