Той беше попитан от трима народни представители относно политиката на правителството за гарантиране на административния капацитет на изпълнителната власт, предаде БТА.

Манталитетът, който голяма част от служителите са си създали за тези 20 години, не се отстранява с партийни решения, коментира Борисов. Според него това става със съдействието на гражданите, медиите, организациите.

„Масова практика е да се затварят гишета и да се пие кафе. Никаква човещина. Това с времето ще го отстраним. Много ми се иска да работим върху това, но манталитетът е това, което най-трудно се отстранява”, категоричен е Борисов, цитиран от "Фокус".

Няма да уволнявам хора, които си вършат добре работа, независимо че са кадри на БСП и ДПС, посочи още премиерът. По думите му основен критерий за работата ще бъде професионализмът. С общ щат в администрацията на предишното управление от 62 933 бройки, щатът е бил оптимизиран с 11.3%, посочи Борисов.

Съкратените служители в държавната администрация от юли 2009 г. са 1198, от тях 548 са държавни служители. Обжалвани са 76 уволнения, като съдът е възстановил на работа трима, каза премиерът. Обявени са 981 конкурса за назначаване в административните звена и вече са назначени 882 души. С конкурсите се търсят хора с добра подготовка и опит в дейностите, където ще работят. През специализирано обучение оттогава са преминали 1486 души.

Борисов заяви, че когато ГЕРБ е дошла на власт, е заварила администрацията затънала в бездействие поради липса на отговорно и компетентно ръководство. Установихме пълното бездействие на администрацията преди изборите, добави премиерът.