Той отговори на въпрос на депутатите Димитър Чукарски и Яне Янев за защитата на правата на българските граждани и икономиката, съобщи БТА.

"Правителството е готово със съдебен иск срещу Гърция във връзка с блокадата на границата, но такъв иск е прецедент, процедурата е много тежка и ще се бави поне две-три години. И това се прави под натиска на всички потърпевши", каза още премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента, попитан дали страната ни се е отказала да съди Гърция.
Борисов допълни, че официално само няколко милиона лева са загубите.
"На практика взаимоотношенията ни с Гърция са важни, но хората ни, които чакат на границата, са по-важни", добави той.

Той уточни, че е имал много разговори с премиера на Гърция Георгиос Папандреу, но в този момент не могат да отговарят на исканията на фермерите. Ситуацията в Гърция сега е тежка и сложна, каза Борисов.

В разговори с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу той е обяснил какво става на границата и увери, че в комисията има пълно разбиране за ситуацията.
"В ЕК се надяват гръцкото правителство да се справи с кризата. Първоначалните данни за щетите от блокадата са за 10 млн. евро. Вече се прави детайлен анализ, фирма по фирма, какви са точно щетите", допълни премиерът.

"Представители на държавното ръководство и администрация са всеки ден при хората, чакащи на границата. Това, че на порции се пускат колите, донякъде решава въпроса, но така не може да продължава. Надявам се до неделя проблемът с блокадата да бъде решен", добави той.

В парламента лидерът на РЗС Яне Янев попита дали посещението на Борисов през януари на границата е затруднило преговорите с гръцкото правителство. Той отговори, че тогава протестиращите са обявили, че ще пуснат колоната чакащи камиони, ако българският премиер отиде да се срещне с тях и това е била причината да замине. Провел 30-минутен разговор с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Единственото, което той го помолил, било срещата да е на българска територия.
"Не само не сме влошили отношенията с Гърция, а точно обратното - надявам се в близките два - три месеца да открием нови ГКПП-та по границата с Гърция", допълни Бойко Борисов.


Блокадата пада

От „Гранична полиция” съобщиха, че ГКПП Илинден – Ексохи повече няма да бъде затварян. Гръцките гранични власти са уведомили ръководството на Гранично полицейско управление (ГПУ) – Илинден, че протестните действия на земеделците от област Драма приключват.
Започна изтеглянето на селскостопанската техника, разположена на ГКПП – Ексохи. Трафикът през пункта е интензивен.