Запитан дали ще се сбъднат прогнозите на социолози, че още в началото на годината ще има "бушони" сред министрите, в интервю за в. "Стандарт", той отговаря така: "Засега се справят добре. Отношението на медиите и на обществото към тях е показателно. Всеки от тях се старае много. И всеки знае, че на мига ще го сменя, ако не издържи на темпото".

На въпрос дали застава зад всяко действие на Симеон Дянков, Борисов отговаря: "Разбира се. Той направи геройство в ситуацията, в която бе поставен. Ако Станишев и Орешарски не бяха такива популисти и бяхме взели, примерно, от фискалния резерв, сега нямаше да се задъхваме така. А те се обявиха против нещо, което самите те са правили. Това е нечестна политическа битка, неспортсменска игра".

Що се отнася до прогнозите на социолозите, той "подчертава с дебели букви": "В мига, в който усетя, че има неблагодарност към ГЕРБ и към мен за това, което правим, в този ден давам оставката на правителството в парламента и отивам на избори. Усетя ли от политическата класа, че се опитват да ми прехвърлят вината на сини, червени, пембени в условията на криза и не се държат в рамките на нормалното, аз ще си предизвикам вот на недоверие. Ще извадя депутатите на ГЕРБ от гласуването и ще оставя да ги видя какво ще гласуват. Да ги видя БСП как ще си подредят листите, и другите партии също".

Министър-председателят заявава още, че иска уважение и зачитане на това, което е поел като риск и което прави. "Хората видяха - каквото съм обещал, изпълнил съм го. И работя денонощно", заявава той.

За отношенията си с президента Първанов премиерът казва, че се радва, че са успели да намерят добрия тон и общ език по важните външнополитически и вътрешнополитически неща. Попитан кой първи е подал ръка, той е категоричен: "Аз. Защото мене повече ме касае стабилността на държавата и правителството. Всички удари падат върху нас и ние трябва да ги решаваме. Аз съм дисциплиниран човек. По йерархията държавният глава е първи. Редно е аз да подам пръв ръка. Когато изпращах Ромпой (президентът на ЕС - бел.ред.) на летището, той ми каза: Знам, че има напрежение между двете институции, но това, че двамата говорите на един език и имате единни позиции по важни въпроси, за държавата, Европа и света, означава стабилно правителство.

Борисов коментира и отношението си към българския бизнес.
"Като казваме бизнес, това е малко общо понятие. Трябва много внимателно да се разграничи реалният, честният бизнес от бих ги нарекъл, прехвалените бизнесмени. Те са няколко групи. Едните, които с компенсаторки или смешни пари са купили имоти за стотици милиони. Изведнъж станаха милионери. Други - крали ДДС, трети свикнали да получават държавни и обществени, общински поръчки и да заделят огромни проценти печалба на база партийни приятелства. Това не е реален бизнес, това не трябва да го има. На Хаинбоаз открихме път, на който едната лента изобщо я няма. На Батко и Братко фирмата са строили. Сега едната лента я държим като аварийна, защото няма разрешително.

На въпрос дали това означава, че ще спре кранчето за такъв тип бизнесмени, премиерът отвръща: "Това правим. За "Тракия" даже с Искров говорихме да заключим офертите, защото са над 50 - от най-големите компании в света. За завода за София също са двуцифрено число, отново най-големите компании в света за преработка на битови отпадъци. Това вдига конкуренцията, но изисква 100-процентна прозрачност. Това ще накара и българските фирми да влизат в консорциуми и да се борят да стават по-конкурентоспособни".

Бойко Борисов не скрива, че на него му се е паднала паричката на коледната баница и признава: "Видях я и я грабнах". В заключение премиерът казва, че в коледната нощ се помолил да сме живи и здрави и да ни подминават бедствията.