Премиерът е поставил въпроса за намаляване на цените на дребно на услугите, предлагани от мобилните оператори, както и продължаване на намаляването на цените на терминиране в мобилни и фиксирани мрежи, пише в съобщението на МС, предаде БТА.

Правителството не желае да се меси на свободния пазар, но за нас е изключително важно този процес да се развива по-бързо. На разговора е присъствал и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

На срещата Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на "Мобилтел" е подчертал, че българският пазар на мобилни телефонни услуги се отличава с висока конкурентност. Тя води до постоянно намаляване на цените за крайни потребители и те падат средно с 30 на сто годишно. Майерхофер е посочил, че на фиксирания пазар подобна конкуренция не съществува и е споделил очакванията си и този пазар реално да се отвори възможно най-скоро.

От "Мобилтел" припомнят, че според 14-ия доклад на Европейския съюз за състоянието на европейския пазар на електронни комуникации, България е втората държава с най-ниските цени на дребно за мобилни разговори - 6 евроцента на минута. Позицията на компанията по отношение на цените за терминиране е, че тя подкрепя намаляването на цените на едро, но това трябва да става плавно и достатъчно предвидимо. Настоящият график на тяхното понижение е значително по-стръмен от европейските практики, според които цените на едро падат средно с около 12-13 процента на годишна база.

Според прессъобщението на "Виваком" операторите и министър-председателят са се договорили за допълнително намаление на цените на дребно на телефонните разговори.

Очаква се КРС да вземе решение, с което да приведе в действие договорката между правителството и операторите, като въведе схема за допълнително намаляване на цените на терминиране във фиксирани и мобилни мрежи, пише в съобщението на "Виваком".