Местната администрация ще празнува само ако лично си плати кувертите, рапортуваха градоначалници от цялата страна, съобщава "Стандарт".
Единственият град, в който кметът е взел решение да организира празнично тържество, е Каварна. Кметът Цонко Цонев обяви, че няма да лиши съгражданите си от него, а парите ще бъдат взети от фонд "Социалнобитово и културно обслужване", както винаги.
В останалите селища обаче кметовете масово се съревновават по изобретателност и икономичност, за да отговорят на премиерския повик.
Новият столичен градоначалник Йорданка Фандъкова заяви, че ако искат, чиновниците на общината могат да отбележат празника с частно тържество, като сами си платят разходите. "Няма да има купони за сметка на данъкоплатеца", бе категорична Фандъкова.
Последва я и великотърновският кмет Румен Рашев. Той категорично забрани 13-ата заплата и коледния купон, който всяка година се прави с благотворителни цели. За сметка на това чиновниците ще могат да празнуват заедно с местния Ротари клуб, но само ако сами си платят масрафа.
Във Варна също няма да си раздават финансови бонуси, но в допълнение областният управител Данчо Симеонов там отряза и празничните картички. Той издаде заповедта си още преди да излезе премиерското разпореждане за празниците. Ако местната администрация държи да поздравява някого за празниците, може да изпраща честитки само по електронна поща. Морската столица няма да даде нито лев и за нова празнична украса. Стари гирлянди и лампички ще плакнат очите на варненци, които миналата година бяха свидетели на истинска приказна сцена, аранжирана с пари на кметството. Този път обаче средства на данъкоплатците няма да бъдат похарчени дори за една звездичка, зарекоха се от местната администрация.
На миналогодишна украса са заложили и в Търговище, но Бургас удря в земята всички кметства по икономичност, тъй като планира да окичи с празнична украса... миналогодишна елха. Тя ще бъде разположена на централния площад "Тройката", а освен нея ще бъде окичено и живо дърво. Кметът Димитър Николов е разпоредил също икономии от украса, като местната администрация ще задели средства само за светещи символи по централната улица "Александровска". Кметството обаче е разпратило писма до частни фирми с молба да направят каквото могат за празничното украсяване на града. Колкото до новогодишния купон на чиновниците, те още от миналата година се разделиха с традиционната ведомствена софра, същото ги чака и сега. Чиновниците обаче все пак ще се съберат в ресторанта на хотел "България", като всеки чинно си плати куверта от 35 лева.