Заплатите на проповедниците от вероизповеданията в България ще се приравнят с учителските заплати, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с патриарха на Българската православна църква Неофит днес. С колкото ще се вдигнат учителските заплати, с толкова ще се увеличават и тези на свещениците и на ходжите, а парите ще се осигурят от бюджета, добави той.

В разглеждането на законопроекта за вероизповеданията още днес ще се включат и пет митрополита, каза Борисов.

Никой никога не е мислил да събира и проверява доходите на църквата. Ще се контролира, това което държавата дава от еврофондове и от бюджета и в БПЦ нямат нищо против. Обсъждахме БПЦ да ни даде праг относно анонимните дарения и то не само за православната църква, а и за другите вероизповедания, съобщи още Борисов.

"Намерихме консенсусно решение и се надяваме нашите бележки да бъдат взети под внимание", каза на свой ред митрополит Антоний. "Назначена е експертна група, която да обсъди проектозакона с парламентарните групи", уточни той.

Народният представител Искрен Веселинов, който заедно с Цветан Цветанов и Йордан Цонев, присъстваха на срещата посочи, че в законопроекта за вероизповеданията на "Обединени патриоти" има разписани подробни правила, които са в интерес на националната сигурност. Каквато и част от нашите предложения да минат, това ще е голям прогрес, посочи той. Дори само да бъде приета идеята пред всеки храм да има български трибагреник, това няма да е малка победа, каза Веселинов. Тепърва ще се обсъжда как да се формулират текстовете за контрол върху анонимните дарения, допълни той.