"Благодаря за прекрасното домакинство на днешната среща. Благодаря на Германия за това, че го има Берлинския процес". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместната пресконференция с премиера на Полша Матеуш Моравиецки, с канцлера на Германия Ангела Меркел и с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Те участваха в Срещата на върха на инициативата "Берлински процес" в Познан. Премиерът Борисов изрази надежда, че с колегата си Зоран Заев ще направят добро председателство следващата година, когато двете държави ще бъдат домакини на Срещата на върха.

"Западните Балкани са шест държави, които, за радост, са оградени само от страни на ЕС, те са вътре в Европа", подчерта българският министър-председател и допълни, че те трябва да положат усилия в опазването на мира в региона, религиозната толерантност и борбата с организираната престъпност.

"Това, което предложих на Заев, е да включим екологията и опазването на природата в нашите задачи. Ако има нещо, с което ние в Западните Балкани да се гордеем, това са красивата природа, чистотата на въздуха, на водата", посочи Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че е необходимо да се осигури перспектива за младите хора, които трябва да бъдат окуражавани и поощрявани да останат на Балканите.

Полският премиер Матеуш Моравиецки заяви по време на пресконференцията, че е изключително ценно страните от Европейския съюз да споделят своя опит със страните от Западните Балкани. "Там, където съществуват някакви исторически различия, заслужава да се заложи на икономическо сътрудничество и инвестиции", каза още Моравецки. Полският премиер благодари на канцлера Ангела Меркел за подкрепата на инициативата "Берлински процес" и на българския премиер Бойко Борисов за съвместното председателство на формата, което страната ни ще има заедно с Република Северна Македония.

По време на пресконференцията канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, политическите трудности трябва да се преодоляват от всички заедно. "Ние от опита на Обединението на Германия знаем, че трябва да се изграждат мостове", допълни канцлерът Меркел. Тя поздрави България и Република Северна Македония за предстоящото съвместно председателство. Канцлерът на Германия акцентира и върху положителното развитие на отношенията между страните от Западните Балкани вследствие на честите срещи между държавните им ръководители по инициатива на българския министър-председател Бойко Борисов в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази задоволство от напредъка по процеса на сътрудничество в региона и от активната дейност по реализирането на инфраструктурните проекти. "Такива проекти наистина показват резултата от Берлинския процес. Както каза Борисов - ние сме заобиколени от страни членки на ЕС, ние сме в Европа", подчерта в изявлението си Зоран Заев.