Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със своя хърватски колега Андрей Пленкович в Загреб, където е на работно посещение, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Споделяме общи интереси по отношение на регионалните инфраструктурни проекти. Затова смятаме, че изграждането на транспортния Коридор № 8 ще бъде от полза за целия регион, включително и за Хърватия, тъй като ще предостави алтернативен маршрут до Черно море - и по-нататък към Каспийския регион и Централна Азия", каза Борисов.

Той подчерта, че двете държави съвместно трябва да подкрепят европейската политика за укрепване на енергийната инфраструктура и развитието на проекти, имащи за цел диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ.

Снимка: Министерски съвет

"Разглеждаме като еднакво важни проектите за интерконекторна връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ на хърватския остров Кърк", очерта премиерът.

В същия контекст проектът за изграждане на газов хъб на територията на България има за цел да създаде необходимата инфраструктура, свързваща газовите пазари на ЕС със страните от Енергийната общност (Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина).

"Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред основните външнополитически приоритети на България, тъй като тя е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона. Оценяваме силно заявения ангажимент от страна на предстоящото Хърватско председателство за приемственост по темата от нашето председателство", посочи още Борисов.

Във фокуса на срещата бяха консултациите по приоритетите на предстоящото Хърватско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2020 г., което ще продължи да работи за европейския път на шестте държави от региона. Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, категорични бяха премиерите Борисов и Пленкович.

Снимка: Министерски съвет

"Не е възможно да постигнем социално и икономическо сближаване в Европа, ако не подобрим транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона и целия ЕС", отбеляза Борисов.

И приветства приемствеността между нашето и предстоящото Хърватско председателство по ключови теми от европейския дневен ред, както и по този толкова важен въпрос - инфраструктурната свързаност.

"От особено значение е да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион. По тази причина високо оценявам инициативите за младите хора и за създаването на по-добри условия за работа и обучение в техните страни", посочи още Борисов.

Той заяви подкрепата на страната ни за приоритетните теми на Хърватското председателство като преговорите за новия бюджет на ЕС, задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на нашата конкурентоспособност в глобализирания свят.

Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговското и икономическото сътрудничество между България и Хърватия, както и потенциала за насърчаване на инвестициите и привличането на взаимни инвеститори. Перспективни области за партньорство между българските и хърватските компании са инфраструктурните проекти, туризма, хранителната промишленост, информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката.

По-късно Борисов заяви пред журналисти:

"Вчера проведох срещи с нашите сестрински партии по темата за Северна Македония и Албания. Мицковски (лидерът на опозицията ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски - б.р.) заяви, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО и аз настоях това да бъде декларативно, защото, за да може една страна уверено да върви по пътя на ЕС и НАТО, всички основни системни партии в тази държава трябва да са го декларирали, осмислили, да са го приели и антибългарската реторика, която ползват, трябва не само да бъде забравена, но и да са убедени, че не е вярна. Неслучайно казах, че когато някой каже, че България е фашистки окупатор, това в България означава, че ние не трябва да им помагаме, защото ние не сме били окупатор на никой и не трябва да се преиначава историята. Фашизмът е залял тогава цяла Европа и да бъде лепнат на България такъв етикет никога няма да допуснем. Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го казали и ние от векове сме го възприели. Компромиси в тези неща няма".

По повод спорните исторически факти около Северна Македония премиерът пък каза:

"Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го казали. Големи български градове се казват Гоце Делчев, така че компромиси по тези теми няма".

България ще бъде домакин на Берлинския процес и на процеса "Акаба" през 2020 година, съобщи той.

"На Берлинския процес ще дойдат лидерите на Западните Балкани, канцлерите на Германия и Франция, президентът на Франция, премиерът или президентът на Полша, на Италия, на Великобритания. Това е един изключително голям форум. Освен това сме домакини на процеса "Акаба". Заедно в краля на Йордания ще организираме две събития. Те са посветени на контратероризма и контрарадикализма. И двете събития ще са в България. Имаме с Андрей Пленкович да направим много неща заедно през следващата година. Трябва така да ги подредим, че те да следват една възходяща линия и да си помагаме, за да може всяко едно от събитията да има своята тежест", изтъкна министър-председателят.

Борисов коментира и избора на Доналд Туск за председател на Европейската народна партия (ЕНП):

"На ЕНП й трябва такъв лидер като Туск, за да ни води като едно семейство на следващите избори. Мария Габриел заема едно много високо място и ако гласуват за нея за зам.-председател, би било голямо признание за България. Всички лъжи рано или късно биват опровергавани".