"Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС" - това заяви министър-председателят Бойко Борисов на Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани, съобщи правителствената информационна служба.

"Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре за България и Гърция", каза още Борисов.

Той посочи, че някои неща трудно се приемат, както и с десетилетия трупаните исторически конфликти, но дали това е изгодно за бизнеса.

"Не е ли добре да има свързаност София-Скопие, да имате София-Солун, но и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнеса, и транспортните коридори всеки да ги предпочете там, където му е удобно", изтъкна премиерът.

В обръщението си към лидерите от балканските страни той риторично запита какво по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската стратегия.

"На Бургас да имате кей и вие, а съответно България и Севера да имаме - в Солун и Александруполис", обърна се Борисов към гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Миналата година беше съобщено, че Гърция, Сърбия и Македония ще реализират съвместно проект на стойност 17 милиарда щатски долара, в рамките на който се предвижда Солун да се превърне в ключов център за превози до Централна Европа. Става дума за свързване по вода на втория по големина гръцки град с Белград и Централна Европа с помощта на реките Вардар и Морава. Балканският канал ще бъде с обща дължина 650 километра и, преминавайки през Гърция, Македония и Сърбия, ще стига до Дунав. Това ще е речен път с общоевропейски мащаби. С него през Дунава ще се стига до страни от Централна Европа и не само до там, беше уточнено тогава.

Българският премиер подчерта, че вече е време да спрем да говорим за Западни Балкани, тъй като Гърция, Румъния, България, които вече са в ЕС, не могат да бъдат изключвани или разделяни в ключови сфери.

Борисов сподели пред форума в Солун идеята Александруполис да бъде свързан с магистрала и да се модернизира жп линията с Бургас, припомни и важни акценти от Четиристранната среща на високо равнище във Варна, на която гост по покана на българския премиер бе израелският му колега Бенямин Нетаняху.

В изказването си той се фокусира още върху важни за региона инфраструктурни отсечки и върху газовата свързаност.

"В момента няма нищо, което да ни спира да продължим да развиваме търговските ни отношения, стокооборотите, както и тази свързаност, за която говоря", завърши Борисов.

В Третата среща на високо равнище в Солун, която се домакинства от Алексис Ципрас, участват още министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал и министри от региона.