Тютюнопроизводителите ще могат да си получат средствата чрез Държавен фонд "Земеделие". Това са отрудени хора и заслужават да им се обърнем внимание. България не е само на жълтите павета и не трябва само да си правим гадости. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов след среща с представители на тютюнопроизводителите в шуменското село Пристое.

В четвъртък Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" ще вземе решение за изплащане на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България, които имат вземания от частна гръцка фирма от 2016 г. Това също така е казал премиерът на срещата, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят е добавил, че са нужни около 1,5 млн.- 2 млн. лв.

В знак на недоволство в събота тютюнопроизводителите блокираха главния път Шумен-Силистра и се обърнаха за помощ към българския премиер, се припомня в съобщението.

Издължаването ще стане чрез държавната помощ "Де минимис". Борисов е уточнил, че е необходимо кметовете и областните управители от региона човек по човек да направят списъци със засегнатите стопани, за да им се помогне.

На срещата в Пристое тютюнопроизводителите са информирали премиера за още два проблема. От 2010 г. те получават преходна национална помощ без да са знаели, че за нея дължат данъци. А сега трябва да ги погасяват за 5 години назад. "С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте - искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде. Така че за данъците специално ще мислим", е отговорил премиерът Борисов.

Министърът-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на тютюнопроизводителите в шуменското село Пристое

Снимка: БТА

Тютюнопроизводителите са посочили, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът е заявил, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси реакция.

Тютюнопроизводителите поискаха от премиера уреждане на дължими данъциристое

Снимка: БТА