Ако говорим за неговия телефон, добре. Защото това беше саботаж срещу правителството. Аз само показвам - завод след завод. Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на изказване на президента Румен Радев, че държавата се управлява по телефона, свързано със свалянето на Силвия Великова от ефира на БНР.

"Смешно ми е как от всеки телевизор и радио се сипят обиди към правителството, но говориш по всички телевизии. И после няма свобода. Дума не съм казал, каквото искат, това да правят. Свобода! Но да злоупотребяват с това. Правят саботажи срещу правителството. Планирани, насочени, за да разрушат системата. И после - правителството им е виновно. Не ме интересуват нито Корнелия, нито президента", категоричен бе министър-председателят.

Той преряза лентата на нов фармацевтичен завод в Пещера. На церемонията присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

В приветствието си премиерът изтъкна, че всеки ден или през ден в страната се откриват заводи и въпреки, че Европа е в рецесия ние имаме 3 процента ръст на икономиката. Важно е в региони, където е трудно да се намират инвеститори, икономиката да продължава да се развива и затова ние ги подкрепяме, посочи още премиерът.

Борисов поздрави инвеститорите от името на Жан Клод Юнкер, който не е успял да присъства на церемонията по здравословни причини. Той е бил е поканен, тъй като части от инвестицията е финансирана по плана "Юнкер", обясни Борисов. Премиерът добави, че 40 милиона лева са вложени в екологичната обезпеченост на новото производствени предприятие. Бойко Борисов каза, че преди началото на церемонията министър Нено Димов е инспектирал лично пречиствателната станция на съоръженията.

Министър-председателят използва случая за да поздрави учениците и учителите в Пещера и цялата страна по повод първия учебен ден. Той посочи, че в България няма класна стая без интернет и по това сме, може би, на първо в Европа.

Кметът на Пещера Николай Зайчев благодари на правителството за подкрепата при реализация на важни за района инфраструктурни обекти - околовръстен път за 5 милиона лева, мост в село Капитан Димитриево и овладяване на щетите от свлачищата в общината.

Собственикът на фармацевтичния завод в Пещера Кирил Домусчиев съобщи, че ще се разкрият 200 нови работни места и те ще са основно за висококвалифицирани специалист - химици, инженери, биолози. Така заводът създава продукт с висока добавена стойност и осигурява високи възнаграждения на работещите, добави той.

До откриването на новите мощности се стигна след като на 12 януари 2018 г., в началото на българското председателство на Съвета на ЕС, между Биовет Пещера и Европейска инвестиционна банка се подписа споразумение за заем в размер на 100 млн. евро по програма "Инвестиционен план за Европа", на което присъстваха председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България г-н Бойко Борисов.

Проектът е реализиран на "зелено" и включва: ферментационна мощност с капацитет 3 500 м3, цехове за обработки и формулиране на продукти. Цялостна енергийна система за захранване, включваща електрическа подстанция, производство на пара и сгъстен въздух, производство на технологична и охлаждаща вода. Част от този проект са и логистичен център, както и подземна и надземна инфраструктура.