Правителството ще пита парламента дали държавата да участва в АЕЦ "Белене", дали да има "златна акция", или миноритарно, или мажоритарно участие. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание, където участва в парламентарния контрол и отговори на питане на социалиста Антон Кутев, свързан с националната политика на правителството за развитието на отношенията ни с Руската федерация.

"Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд, каквото е това за предсрочното освобождение на Джок Полфрийман. Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа. В момента прокуратурата извършва пълна проверка. Сега като изпълня отговора на г-н Кутев, ще помоля колегите да се присъединят към тази Анкетна комисия, която искат БСП", заяви Борисов.

Попитан за скандалите в БНР, Борисов обясни, че ще има проверка.  

"Ще помоля ПГ на ГЕРБ да се присъедини към анкетната комисия за БНР, която искат от БСП. Нещо повече - ще искам пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на БНР досега. Това ще предложа в момента. Прокуратурата извършва пълна проверка на случая със съдебния репортер на БНР Силвия Великова. Аз не съм чувал и не съм говори с ръководителя на БНР. Не го познавам", заяви още Борисов.

"Санкциите срещу Русия не са по силите на България да бъдат променени. Много страни се изказват против санкциите, а вътре гласуват "за". Може един ден вие да успеете, но сега не може да се направи нищо. Големите страни се бомбардират със санкции - САЩ срещу Китай, Китай срещу САЩ, ЕС срещу Русия. Нека оценим това, което е направено досега. Докато важат санкциите, нашите възможности са ограничени. Много добре работим в сферата на фармацията и е добре нашите компании да мислят в тази посока. Доста неща сме направили в полза на Руската федерация. Те го оценяват. Даже нямаше и коментари от тях по шпионския скандал", обясни още Борисов в отговора си на въпроса на Антон Кутев.

Относно използвания от него израз"главанаци" по повод освобождаването на журналиста Силвия Великова, премиерът обясни, че понякога, като бивш спортист, използва думи, които "после малко си ги преглъща". "Ама така ми дойде отвътре, защото действително съм възмутен от това, което са направили. И затова Сметната палата ще влезе, ще провери всичко, убеден съм, че и прокурорите ще намерят виновниците", обяви още премиерът.

"Ние изобщо не говорим за шпионски скандал, русофили и подобни", заяви още Борисов. Той напомни, че се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин в България догодина за 140-ата годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения.

"Както виждате, нямаше никакви реакции по шпионския скандал", добави премиерът за мълчанието откъм Кремъл по разследването на службите и разпитите на представителите на Движение "Русофили".

Той припомни, че само преди няколко дни смесената междудържавна комисия на България и Русия е постигнала отлични резултати в енергетиката.

Борисов направи преглед на двата най-важни енергийни проекта, които са на дневен ред в момента - "Турски поток", който ние наричаме "Балкански поток", както и АЕЦ "Белене". Един от кандидатите е руски консорциум, сглобен от "Росатом", в който участват компании от САЩ, Франция и Германия.

"Ние имаме два български реактора, наша собственост", подчерта Борисов и обясни, че в консорциума с руснаците влизат още "Дженерал", френската държавна компания "Фра атом" и една немска компания. Тристепенни преговори текат, и както Денис завчера каза - просто прекрасно сглобени проекти", възкликна Бойко Борисов.

"Този "поток" нямаше да стане, ако не бяхме го "избродирали", и, както каза Денис Мантуров - гросмайсторски ход", коментира от трибуната премиерът. "Огромни усилия положихме и с Путин, и с Медведев, и със Саудитска Арабия, че да можем да го направим. Виждате - той стартира за над 1 милиард", добави той.

Борисов припомни, че "Южен поток" се е провалил заради огромния натиск отвън.

"Що се касае до "Южен поток", няма да коментирам, за да не дразня, но на практика огромният натиск и на Щатите, и на ЕС, го правиха невъзможен", призна на висок глас министър-председателят.

Борисов обясни, че са изключили микрофоните по време на посещението на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, "само защото тя не е влязла във функциите си" и е помолила да няма въпроси.

"Микрофони - всеки ден. Никога не са прибирани, за да ми кажете, че това било диктатура в ден, в който председател на ЕК е дошъл", обърна се Борисов към депутатите от левицата.