Знаете, че патриархът не е много добре. Той плака, когато му казах, че ще правим тази църква. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Бяла, където бе посрещнат от жителите на града и присъства на откриването на храма "Св. Панталеймон" заедно с Цветан Цветанов.

"Няма училище, няма детска градина, това, което се случва, никога не се е случвало. Никога не са били отделяни толкова пари за заплати. Да, не са достатъчни доходите, и моите не са достатъчни, и милиардер да питате, и на него ще са му недостатъчни. Убеден съм, че заплатите ще започнат да се вдигат и в частния сектор", коментира още премиерът.

"Да не говорим, че трябват още 300 000 лева за катедралата във Варна. Тези хора идват заради вярата в Господ, не можем да ги накараме насила да дойдат. На нас празнодумството не ни е присъщо", допълни Борисов. И още: "Дадохме и 1 милион за Троянския манастир. С 3 мога да мина, но богословие мога да завърша", каза още той.

"За Господ това, което правим, е малко. Сега ще разширим и парка, виждате колко красиво става. Нашата е лесна - показваме и документираме. На жълтите павета е важно какво ще кажат, но е важно и какво ще кажат в цялата страна", добави Борисов.

Премиерът коментира и темата за чумата: "Водиха се много спорове, мина се прага на доброто възпитание. Помните миналия петък какво постигнахме - споразуменията за бежанците. Справихме се с този бич, който в момента цепи Европа по шевовете. Това е заради приятелството ни с Турция. В момента Порожанов е по границата. Изпратил съм полицаи, за да се опитаме да предотвратим чумата по свинете.

Правихме и грешки, всички в парламента. Заради газовата директива ние бяхме докарали преговорите докрай. И парламентът по някой път си променя на 360 градуса мнението. Понеже държавата ни е обща, когато има по-добро решение, изобщо не е страшно да си промениш предишното. Единствената ми забежка е относно личните коментари и обиди, иначе споровете, дискусията - това е прекрасно, защото има реална опозиция, реално мнозинство."

"Не съм излизал в отпуска в последните 17 години - когато съм бил премиер, кмет или главен секретар", каза още Борисов.

"Исканията на хората с увреждания ще бъдат решени с промени в законодателството. По важни теми, по които съм настоявал да имаме консенсус - успяхме", каза още Бойко Борисов и посочи като пример постигането на съгласие между всички парламентарни групи по темата за миграцията.

Премиерът Бойко Борисов подчерта усилията на правителството в образователния сектор. Той посочи повишаването на учителските заплати и мерките за приобщаването на отпадналите от образователната система като фактори за развитие в дългосрочен план. "Никога толкова пари за деца, училища, църкви, за заплати, за инфраструктура не са се отделяли. В момента имаме най-ниска безработица, има хора, които вече се връщат от чужбина и съм убеден, че заплатите ще растат и в частния сектор", каза министър-председателят.

Кметът на Бяла Димитър Славов поясни, че това е първата построена църква от 100 години насам в общината.