По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов е уволнен служителят на Правителствената информационна служба Любомир Методиев, позволил си да удари журналистка. Той е освободен от длъжност, въпреки че поднесе публично своето извинение, подчертаха от кабинета.

"Правителствената информационна служба не може да си позволи да бъде обвързвана с този инцидент. Подобно поведение и отношение към представителите на медиите е неприемливо и е в противоречие с принципите й на работа", се казва още в официалното съобщение.

По-рано днес Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България настоя за дисциплинарното уволнение на експерта от правителствената пресслужба, който преди няколко дни си позволи да удари кореспондентката на вестниците "Монитор" и "Телеграф" в Пловдив Елена Крумова по време на събитие с Борисов.

Тогава премиерът инспектира археологическите разкопки на могилата "Мал тепе" край пловдивското село Маноле. Методиев нервно настояваше репортерите да се отдръпнат от върха на могилата, разказаха други присъствали журналисти. В това време Крумова понечи да направи снимка и министерският чиновник я удари с микрофон през ръката. На въпрос на колегите й как може да им посяга, той отвърна, че му омръзнало да ги подканя да слязат. Въпреки призивите им да се извини, той не го направи. Тогава, унизена, Крумова си тръгна разплакана.

Тогава репортери съобщиха на Борисов и той го попита строго: "Как е възможно такова нещо?". След това му нареди да се извини.

Снимка: Вестник "Монитор"

Методиев го направи, но се оправда, че не е имало умисъл. По-късно Крумова получила извинение и чрез SMS, в който се казвало, че и той, и тя не са реагирали професионално.

След това Методиев написа във Фейсбук: "Още веднъж подчертавам, че в постъпката ми нямаше грам умисъл. Колега, приемете моето искрено извинение".

"Намираме за недостатъчно извинението, поднесено от Методиев чрез профила му в социална мрежа, в което той твърди, че действието е било неволно и "микрофонът отхвръкнал от ръката му". Тази версия противоречи на свидетелствата на множество журналисти от други медии. Колегите на Крумова, присъствали на място, са били толкова възмутени от случилото се, че са се обърнали към министър-председателя. Това едва ли щеше да се случи при неволно деяние. Извинението на Методиев е дошло едва след забележката, отправена му от премиера", заявиха обаче от АЕЖ.

Според организацията служител, който си позволява да удря репортер, категорично няма място в държавната администрация. В позицията се изтъква също, че има сведения, че това не е първият път, в който Методиев си позволява да се държи арогантно с журналисти. През март, по време на срещата ЕС-Турция във Варна, с АЕЖ се свързали представители на немски медии, за да се оплачат от грубо отношение от същия чиновник.

"Германските журналисти и българските колеги, работещи за немски медии, бяха подкрепили акцията на АЕЖ-България за солидарност с турските журналисти в затвора. Представителите на немски медии сложили от символичните акредитационни карти с имената и снимките на задържаните турски колеги и се снимали с баджовете в резиденция Евксиноград, където се провеждаше срещата. Това предизвикало гнева на Методиев, който вдигнал скандал и заплашил журналистите, че повече няма да получат акредитация за нито едно събитие на Министерски съвет. Тогава представител на АЕЖ се свърза незабавно по телефона с Методиев и той не отрече инцидента, но каза, че не е заплашвал немски журналисти. Въпреки това германските колеги, пристигнали в България специално за тази среща, си тръгнаха от страната възмутени от поведението на държавен служител. АЕЖ не направи публичен този инцидент тогава, тъй като не искаше да отклонява вниманието от основната цел на акцията - солидарност със задържаните турски колеги, и да предизвика вътрешен скандал вместо общи европейски действия за натиск върху режима в Турция", заявиха още от АЕЖ.

Според организацията този предходен случай показва, че Методиев е склонен да изпуска нервите си срещу журналисти, въпреки че получава заплатата си точно за да помага на представителите на медиите да информират обществото.

Все още няма коментар от премиера или неговата администрация.

До 2015 година Любомир Методиев беше служител на пресцентъра на ДПС.