Годишният форум за устойчивост на Западните Балкани се провежда днес. Събитието се организира от Международния републикански институт на САЩ (IRI) и се провежда в София от 12-14 декември. То е с подкрепата на Бюрото за конфликти и стабилизиращи операции към Държавния департамент на САЩ и в сътрудничество с българското Министерство на вътрешните работи. На него присъства и премиерът на България Бойко Борисов.

"Страните от Балканския полуостров успяхме да направим така, че да ни обърнат внимание. Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха интерес. Радвам се, че със започването на нашето председателство поставихме темата "Западни Балкани многото процеси" в центъра на вниманието и на европейските колеги, и на САЩ. Надявам се Северна Македония да покаже разликата в развитието си и в същото време очаквам останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС, внимателно да си премерват поведението и стъпките. Разкрачената поза не е полезна за никого - или си в НАТО, или не си", каза Борисов.

"Вече има дата за среща на върха на ЕС и Западните Балкани по време на председателството на Хърватия в Загреб и съм щастлив, че колегата Пленкович също сложи тази гореща тема", каза още той.

"На Балканите всички се обичаме, живеем си мирно. Има етническа толерантност. Много е важно да си сътрудничим. За нас, като балканци, е много важно да не оставим нито на европейците, нито на американците да загубят доверие с нас", поясни Борисов.

"Форумът е важен в няколко посоки - във вътрешен и международен план. Опитваме се да се справим с ислямизма. Подобни форуми държат темата да е валидна и в момента", каза още Борисов.

Премиерът отново коментира и инцидента с кола на НСО, при който пострада дете.

"За съжаление това може да се случи на всеки. Ако може да се подобри дейността, но спокойно да се изговори от експерти", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти за случая с блъснатото от шофьор на НСО дете.

"Един сайт написа "гавазите на Борисов", това са идиотски неща. Повече ме е яд за детето, истински страдам за него, другото може да се оправи. Не може да се сложи милиционер на всяка дупка. Преди говорихме, че сме полицейска държава. Тези полицаи, които слагаме всеки ден са на заплати, които висят на нашия бюджет. Можем да сложим пак на всеки светофар полицай, но това ли е решението", каза още премиерът.