Не сме с договаряли с ДПС за Закона за вероизповеданията. В ГЕРБ също има десетки хиляди мюсюлмани. Няма да правим компромис с темата за етническата толерантност. Аз съм участник във Възродителния процес като 27-годишен командир на батальон. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато от мен зависи нещо. Най-добре държавата да плаща на вероизповеданията, за да няма намеса отвън. В понеделник съм поканил на среща патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.  Това каза премиерът Бойко Борисов пред Осмата академия на Жени ГЕРБ, която се провежда във Велико Търново.

"1 кв. м им даваха да си сложат покъщнината. Моята майка като ме изпращаше с автомата, военната униформа и кубинките, видя с очите си българи с различна религия да се гледат и да искат да се убиват. И понеже тогава бяхме във Варшавския договор, а Турция в НАТО, щеше да стане тук началото на голямата война", разказа Борисов.

"Ако помолим БНТ да извади архивни кадри, да видите каква трагедия беше. Хиляди, стотици хиляди кервани от български граждани, само че с друга религия. Нямаше кой да им гледа животните. Командироваха учители от страната. Ужасно чудовищно време, сътворено от БКП/БСП. Още не може да се забрави това", спомни си отминалите времена премиерът.

"Цял живот съм бил биткаджия. Искам да се спася от това. И да дърпаш бабички по границата, не е голямо геройство. Има и здрави мюсюлмани. Иди дърпай тях. На жълтите павета е много лесно", отсече Борисов.

Снимка: Фейсбук

"Ние казваме - опрощават се дълговете. Когато Дянков искаше за Българската православна църква да направим същото, му казах: "Има началник, който да решава тази работа. Ти не се бъркай", поясни премиерът. И уточни, че правителството дава милиони за манастири и черкви.

Борисов развесели жените от ГЕРБ, като им разказа, че Ердоган го попитал по телефона защо правим ограда. Нашият премиер му казал, че за охладняване на отношенията между България и Турция може да кажат само метеоролозите.

"В това отношение игра не бива. Толкова е гадно, че ще ни върнат векове назад. И когато парите идват от съседни държави и то не само за мюсюлмани. Ние можем да се прегръщаме и целуваме, но разузнаванията още работят. Искаме да тръгнем на чисто и вече всеки да си оправя финансите", обясни Борисов. Той уточни, че на тази тема няма да си замълчи, защото се приказвали неверни неща.

"За вас, жените сме направили много. Отвърнете ни с добро. И ние сме нежни души. Аз имам началник - Цвета Караянчева. И президентът има началник. За Цветанов да не говорим", пошегува се Борисов и уточни, че темата е много сериозна.

"БСП много пъти е била в коалиция с ДПС. Ние никога не сме били и няма и да бъдем. Но когато някой ни помогне, възпитанието изисква на благодарим. Това е отговорно поведение. БСП не са в парламента, а ни обвиняват нас, че сме в коалиция с ДПС. Да излязат БСП и да обявят като нас, че няма да правят коалиция с тях. И тогава да видите какво гърчене ще стане. Ще има ама дайте да минат изборите, да видим как ще ни подредят", каза Борисов.

Той се опитвал да атакува БСП с някои направени от тях неща, ама нямало такива. "Трябва да се върнем на НДК", уточни премиерът.

"Нашето европейско председателство остана като пример и още се дава за пример. В цяла Европа се говори какво правихме. И за моя радост колегите от Западните Балкани го оцениха", подчерта премиерът.

"Изключително важна е жп-линия София - Скопие -Тирана. Румънската страна уж е съгласна за мост на Свищов, защото мостовете на Русе и Видин са малко", поясни премиерът.

"Някой ще каже - какво ни интересуват комшиите. Как, като те са до нас и много силно ни засягат. С нашите съседи е важно да има свързаност", уточни той.

Борисов говори и за сигурността в Черно море.

"Балансираните ни отношения с Русия са много важни. По енергийните проекти пак се изказват. Аз не знам като се пенсионирам, БСП какво ще говорят", каза Борисов.

За АЕЦ "Белене" той подчерта, че не става дума вече за руска централа, а за чисто българска.

"В момента България има два собствени реактора и си търси желаещи да участват чрез конкурс", каза Борисов.

"Със САЩ работим изключително добре. Огромните финанси и огромната армия на НАТО е на САЩ. Правим всичко възможно като добри партньори да имаме такова отношение, което да е съвместимо с нашите партньори. С една дума, в отношенията си със САЩ, с Русия, НАТО, ЕС подхождаме веднъж партньорски, веднъж по интерес като българи", обобщи Бойко Борисов.