Премиерът Бойко Борисов коментира за първи път появилата се неофициална информация, че България ще получи ресор "Образование и култура" в новата Европейска комисия. Още вчера се разбра, че няма взето такова решение и тепърва ще се решава какво ще е разпределението.

"За ресори е грешно да се говори, защото все някоя държава ще отреагира. Аз съм убеден, че ще имаме ресор, който хем ще ни хареса, хем ще е модерен и ще е достоен за България. И с поне 3 пъти по-голямо финансиране от сегашния. Това е, което мога да кажа към днешна дата. Уважението към председателя на комисията (Урсула фон дер Лайен - б.р.) и молбата й тогава беше такава - за това и не дадохме да се задават въпроси, аз обясних, не знам защо продължават да го коментират. Но това е факт - те помолиха докато не се сформира комисията - не знам италианците дадоха ли си комисар, не бяха дали още, да не се коментира. Когато се сформира цялото правителство с ресорите, ще излезем и ще го коментираме", категоричен бе премиерът пред журналисти, като междувременно от Брюксел съобщиха, че това ще стане утре по обяд.

Борисов обаче отказа да отговари на въпрос по темата за Шенген, след като преди дни изненадващо заяви на форум в Берлин, че към днешна дата той е против страната ни да влиза, защото ще има негативи.

Снимка: Министерски съвет

Той присъства на откриването на модернизираната учебна база на Национална спортна академия "Васил Левски" на ул. "Гургулят" 1, където дойде и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Близо 1 милиард лева се отпускат за образователна инфраструктура в страната. Хейтърите утре могат да кажат, че има конфликт на интереси, защото в тази сграда съм защитавал докторантура. Не само, че я спасихме от кражба тази сграда, а те ми говорят за корупция и глупости. Бази, които струват десетки милиони, не позволихме да бъдат откраднати и дадохме, а ги дадохме на Академията, да ги стопанисва", заяви Борисов.

"Да сме живи и здрави. Господ да е с нас. И само работа - показваш и оставяш другите да си плямпат каквото си искат. Да покажем на БСП какво е - осветление, нови дъски. Но им остави снимките, да видят какво беше. Защото много бързо забравят какво беше преди 10 години, но да не богохулстваме", заръча министър-председателят на Фандъкова.

Снимка: Министерски съвет

"Навремето до "Симеоново" имаше рейс, викахме му "300 и пеш". Спираше ни в "Младост" и до "Симеоново" ходехме пеш, никой не ни питаше. Студ, виелици. А сега си имаме сграда в центъра на София. В центъра на града да имаш университет е много удобно", припомни Борисов.

Общото финансиране на обекта е 3 755 636 лв., осигурени от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., а националното финансиране е в размер на 525 000 лв. Обновяването на учебната база на академията включва ремонт на старата сграда и изграждане на нова зала за спорт. В нея се обучават предимно студенти от приоритетните направления "Педагогика на обучението" и "Спорт".