Премиерът Бойко Борисов продължава с инспекциите на строителни обекти, като днес провери ремонта на железопътната отсечка София-Елин Пелин, където се полага нов железен път. Той е паралелен на съществуващата линия и графикът на движение не се нарушава.

В джипа, шофиран от Борисов, са министърът на транспорта Росен Желязков, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

Вижте снимки

"С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути", обеща премиерът. 

Също така, по думите му, ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София.

Снимка: Министерски съвет

Транспортният министър Росен Желязков пък допълни, че влаковете ще се движат със скорост от 160 до 200 км/ч.

"Това е предвидено и за съществуващи отсечки като Пловдив - Бургас. Трябва да се има предвид, че всеки 10 км/ч над 160 км/ч оскъпяват с 10% разходите. От София, като се започне, през "Подуяне", "Казичене", в Елин Пелин, Костенец - нови гари се правят. В Пазарджик е нова гарата, в Пловдив", допълни Желязков.

Това си е жп магистрала, отговори му Борисов.

Снимка: Официална фейсбук страница

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

В строителството на трасето са ангажирани 6-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков. В този програмен период се работи по рехабилитацията на 30 жп гари.

Министър-председателят инспектира и жп отсечката Пазарджик - Пловдив и състоянието на новата гара в града. След това отпътува за Пловдив със специално подготвена влакова композиция, като застана лично на командното табло на локомотива. При пътуването той наблюдава състоянието на трасето до Пловдив на специални дисплеи.

От видеозаписа, качен в официалния профил на премиера във Фейсбук, се чува следният разговор:

- Кой ще кара влака? - обръща се Борисов към машиниста.

- Аз ще го карам, ако искате вие.

- Не, не, аз нямам книжка за влак. Влади, колко влака ще купим? - е следващият въпрос на премиера към финансовия министър.

- Рано е да се каже, отговаря му Горанов.