Министър-председателят Бойко Борисов бе отличен със специалната награда "Факла на свободата" на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, съобщи пресслужбата на кабинета. НКПЕЕ е американска неправителствена организация, чиято основна функция е подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия, уточниха от Министерски съвет.

Вижте снимки

Българският премиер е първият чуждестранен лидер, удостоен с отличието, което до момента е било присъждано единствено на американски граждани с особено големи заслуги и лидерски качества в областта на международните отношения и правата на човека, в частност защита на еврейските общности в Източна Европа и страните от бившето съветско пространство.

До този момент наградата, която датира от 1991 г., е връчвана на представители на Конгреса и Сената на САЩ, на посланици и американски общественици за цялостния им принос и за заслуги в областта на предотвратяването и борбата с антисемитизма.

Министър-председателят Бойко Борисов е получил наградата от председателя на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство Даниел Рубин, който е известен водещ защитник на еврейската общност. НКПЕЕ е сред най-добрите партньори на България в САЩ заедно с Американския еврейски комитет и "B'nai B'rith International".

При удостояването с наградата премиерът Борисов е отбелязал, че страната ни активно работи с българската и световната еврейска общност. "Но това, което никога няма да забравим и предаваме на нашите деца, е спасяването на близо 50 000 евреи, живеещи в България, по времето на Втората световна война - безпрецедентен акт и проява на гражданска смелост на нашия народ, на Българската православна църква, на видни наши общественици и интелектуалци", е заявил министър-председателят Бойко Борисов пред Даниел Рубин, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът е припомнил, че по повод Националния ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста на 10 март т. г. Столичната община и Организацията на евреите в България "Шалом" организираха шествие под надслов "Заедно за България, заедно за Европа". Към него се присъединиха високопоставени лидери на Световния еврейски конгрес, както и председателят на българското Народно събрание и министърът на външните работи.

"Чрез шествието българското общество показа непримиримост към нетолерантността и речта на омразата, към ксенофобията и всички форми на расизъм", е добавил премиерът Борисов. По думите му нашият народ винаги се е противопоставял и ще продължи да се противопоставя на всички опити за антисемитски прояви.

На срещата на министър-председателя с представителите на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство са присъствали също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа и посланикът на Държавата Израел - Йорам Елрон.

В рамките на разговора премиерът Борисов е очертал, че българското правителство последователно работи за конструктивно надграждане на установеното стратегическо партньорство със САЩ и за постигане на конкретни измерими резултати в ключови области. Такива сфери са сигурността и отбраната, контратероризмът, енергийната сигурност, правоприлагането, образованието и връзките между народите.

"Основна цел на усилията ни за засилване на двустранното икономическо сътрудничество със САЩ е привличането на нови преки американски инвестиции", е изтъкнал министър-председателят Бойко Борисов.

По време на срещата премиерът Борисов е акцентирал също, че България отдава дължимото голямо значение на отношенията си с Държавата Израел като политическият диалог между двете страни се развива непрекъснато във възходяща линия, в дух на взаимно доверие, сътрудничество и приятелство. "А награди като днешната потвърждават, че както в миналото, така и в бъдещето оставаме силно свързани, за да посрещаме по-лесно световните предизвикателства", е допълнил премиерът Борисов.

Министър-председателят е бил категоричен, че отличието "Факла на свободата" е награда за целия български народ, пише в съобщението.