На редовното правителствено заседание във вторник ще бъдат гласувани 7.5 млн. лева за довършване на новия корпус на УНСС, обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекцията си в самата сграда.

Тази сграда трябва да бъде довършена, за да не остане паметник, каза Бойко Борисов, цитиран от БТА. По думите на премиера в името на студентите трябва да се вземе колективно решение.

В навечерието на инспекцията от УНСС предупредиха, че ги грози запориране на сметките заради забавени с години плащания към фирмата, строяща новия учебен корпус на университета. Според ректора проф. Стати Статев държавата не е изплатила предварително договорени 7.5 млн. лева, с което поставя в риск изпълнението на целия проект, полученото европейско финансиране и финансовото оцеляване на висшето училище. От УНСС поискаха незабавни мерки от правителството, заради което искане дойде и днешната среща с премиера. 

Министър-председателят коментира, че решението му да бъдат гласувани тези средства във вторник е провокирано заради това, че в УНСС учат студенти, а има и специалности, които се водят на английски език. В университета учат и около 500 чуждестранни студенти. Затова този спор не е приятен на премиера Борисов. Той се обърна към ректора на УНСС Стати Статев и финансовия министър Владислав Горанов, след като бъдат гласувани тези 7,5 млн. лева, да се прегледат финансовите параметри и какви ще бъдат корекциите, както и колко средства след това ще трябват за оборудването на корпуса.

От Министерството на финансите обявиха по-рано, че няма да подкрепят искането на УНСС за допълнителни средства, докато не бъде усвоена отпуснатата по ОПРР сума. От министерството потвърдиха ангажимента си за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7.5 млн. лв., но към момента предвидените в проекта средства в размер на 4.5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени.

Ректорът на УНСС Стати Статев днес благодари на премиера Борисов, че е откликнал на молбата да види сам докъде е стигнал строежът на новия корпус на висшето заведение. Той обясни, че той е близо 11 000 кв. метра и дава възможност в него да се обучават близо 2 000 студенти от 22-хилядната студентска общност на университета. Обектът е изграден на груб строеж. Остава да бъде завършен. "Имаме проблем, че наближава краят на сключения договор, по който ползваме 4,5 млн. безвъзмездна помощ, които са европейски средства", коментира Стати Статев. По този повод ректорът на УНСС помоли за съдействие от страна на държавата, за да може да бъде завършен строежът.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че позицията на финансовото ведомство, изразена още през 2016 г., остава валидна. Това означава, че поетият тогава ангажимент за 7,5 млн. лева е валиден и днес. По думите му обаче има някои обстоятелства, които са довели до налагане на 10-процентова финансова корекция от страна на управляващия орган. "Вече има наложено от управляващия орган финансова корекция заради проведената обществена поръчка и начина, по който е проведена", изтъкна министър Горанов. Отделно се е наложило и допълнително възлагане на фирмата-изпълнител след първоначалния търг, което също буди съмнения. Оказало се, че част от инфраструктурата при проектирането не е била добре разчетена и се е наложило допълнително възлагане, коментира финансовият министър. Но всички тези въпроси ще бъдат изяснени между държавната финансова инспекция и ръководството на УНСС, добави Владислав Горанов. Освен това той предполага, че УНСС ще предяви претенции към държавата и за оборудването на новия корпус.

Какво се строи и за колко

Новият учебен корпус на УНСС е предвидено да се изгради с 4,5 милиона лева от ОП "Региони в растеж" и със съфинсиране от 7,5 милиона лева от Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката - по 2,5 милиона лева са били предвидени за 2017, 2018 и 2019 г.

Всички нарушения, които ги е имало при изпълнението на целия инвестиционен процес, се следят стриктно и се налагат финансови корекции, заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, която се включи в инспекцията на място.

Финансовата корекция, която е направена от Управляващия орган е в размер на 10 процента, и това от общата стойност на договора е около 450 000 лева, поясни тя.

До момента договорът се изпълнява, съгласно условията, при които е сключен и 4,5 милиона лева от общата стойност на договора, който е за 11 милиона лева, са предоставени от ЕС, а останалата част е националния бюджет, обясни заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Тя добави, че е изграден корпусът на центъра, до груб строеж - до акт 14, предстои да бъдат изпълнени и оставащите дейности, за да се приключи успешно проектът. Той трябва да бъде финално разплатен - и със средствата от ЕС, и със средствата от националния бюджет, каза Николова.

Ако възложителят е сключвал други анекси и е възлагал други дейности, то те са изцяло негово решение, заяви министър Аврамова, попита дали средствата ще стигнат за изпълнението на проекта за учебния център на УНСС.