"Сивата икономика намалява - когато цифрите говорят, много ясно и лесно се правят изводи", заяви премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет.

Той подчерта, че изсветляването на икономиката през последните пет години се дължи на няколко фактора.

"От една страна, България е стабилна както в икономическо, така и в политическо отношение. Така например фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. доведоха до понижение на индекса през същата година. По време на нашето управление се посочва работата на "Митници", в резултат с което се е увеличила събираемостта на дължимия акциз на алкохол и цигари -сиреч, не както някой каза, че ровим в кофите за боклук. Усилията на НАП доведоха до това, че миналата година проверките на касовите наличности доведоха до намаляване на 5 млрд. лв. Както и кампаниите за заплата в плик", посочи лидерът на ГЕРБ.

Като други фактори той изтъкна излизането на глобалната икономика от финансовата криза и липсата на миграционен поток по границата на България.

"Което също е изключително наша заслуга. И според техните прогнози до 2023 г. България вече ще е на нивото на най-добрите показатели - с този ръст от 15%. Сега ще отчетем и битката с контрабандата на цигари. Така че виждате, че и неправителствените организации започват да отчитат усилията, които полагаме. Когато фактите говорят, а парите са в бюджета, мисля, че е много видимо", заяви оше министър-председателят.

И се похвали, че България е стабилна и политически, а парите са в бюджета.

"Изчисленията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) показват значително изсветляване на икономиката през 2018 г. Показателят се повишава до рекордните 79.1 пункта, което е с 4.55 пункта над нивото от година по-рано. От АИКБ подчертаха и усилията на Агенция "Митници", в резултат на които се увеличава и събираемостта на дължимия акциз за алкохол и цигари. Изсветляването на икономиката през последните пет години се дължи на няколко фактора. От една страна, България е стабилна както в икономическо, така и в политическо отношение. От друга страна, стоят усилията на НАП например. Сред външните фактори са излизането на глобалната икономика от финансовата криза и липсата на миграционен натиск по границите на България", допълни премиерът.