Министър-председателят Бойко Борисов е предприел необходимите мерки за реакция на подадения от кмета на Своге сигнал за пътя Своге - Мездра, коментират от Правителствена информационна служба във връзка с катастрофата край Своге.

Във връзка с информация в медиите за изпратен сигнал до Върховна касационна прокуратура относно катастрофата край Своге през август миналата година, от Министерски съвет информират, че с резолюция на министър-председателя Бойко Борисов, на 8 март 2018 г. началникът на политическия кабинет на премиера изпраща писмо, с което препраща на МРРБ сигнала на кмета на Своге за път ІІ-16 Мездра-София, постъпил в кабинета на премиера на 28 февруари 2018 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството незабавно разпорежда на АПИ да докладва за състоянието на пътя и за предприетите мерки, както и да бъде изготвен отговор за кмета с копие до политическия кабинет на министър-председателя.

В резултат на извършената от АПИ проверка, в края на месец май 2018 г., АПИ подготвя информация за кмета на Своге и кабинета на премиера, че е разпоредено на фирмата - изпълнител да отстрани възникналите дефекти в обхвата на пътя.

Министър-председателят Борисов е предприел необходимите мерки за реакция на подадения от кмета на Своге сигнал, заявяват в заключение от правителствената служба.

Днес гражданско движение БОЕЦ обяви, че е внесло "сигнал до Върховна касационна прокуратура за извършени престъпления от Бойко Борисов, за това че в качеството му на длъжностно лице - премиер на Република България е бил официално известен и уведомен за дефектите на път Мездра - Елисейна - Своге - Нови Искър, ремонтиран от по Проект: "Лот 17-ТRP V/17 Път II-16. и не е изпълнил служебните си задължения, като в съучастие с други лица чрез виновно бездействие е съпричинил и носи отговорност за смъртта на 20 човека. На този път на 25.08.2018г. край Своге се случи тежка катастрофа при която загинаха 20 бългаски граждани.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова целият ремонт на пътя край Своге е повод за обвиненията срещу . Става въпрос за липсата на контрол и некачествен ремонт на цели участък на пътя край Своге, където при катастрофа на автобус загинаха 20 души.

 Вчера бяха обвинени още 6 души, освен шофьора на автобуса, в това число и шефове и директори на дирекции в АПИ, както и такива от фирма "Трейс", строила участъка. В понеделник се очаква още едно обвинение на директор на дирекция в АПИ, с което обвиняемите по случая ще станат 8.

Водачът на автобуса и фирмата, ремонтирала пътя, са сред виновните за тежкия инцидент край Своге, заяви още вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя изтъкна освен това високата скорост, с която е управлявал шофьора, фалшифицирани документи от "Трейс" и некачествено изпълнение на пътя.