Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, който е на посещение в София, съобщи пресслужбата на кабинета. Двамата са обсъдили сътрудничеството в сферата на сигурността, ограничаване на миграционния натиск, борбата с контрабандата и организираната престъпност.

"За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор - приятелска съседна държава, съюзник в НАТО и важен партньор в областта на сигурността и обществения ред. Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика", е казал министър-председателят Бойко Борисов.

Той е подчертал, че съвместната работа на двете страни в тази област ще допринесе за укрепването на доверието и ускоряването на информационния обмен.

Премиерът Борисов е добавил, че страната ни е готова да разшири и активизира контактите с Турция на професионално ниво между отделните структури на двете министерства със сходни функции. "Към момента успешните ни реализации са предимно по линия на наркотрафика и контрабандата на стоки. Бихме искали да развиваме проактивен обмен на информация по всички приоритетни линии", е заявил министър-председателят.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу е казал, че в момента регионът е изправен пред много предизвикателства. Той е дал висока оценка на нивото на сътрудничество в областта на сигурността, което България и Турция са изградили, допълниха от правителствената пресслужба.