На първо място сме в Европа по задържани, арестувани, дадени на съд и с присъди каналджии. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Свободна държава Бавария Маркус Зьодер. 

"По време на разговора още веднъж детайлно запознах колегата Зьодер с охраната по Шенгенското пространство. За пример в Европа сме", каза още Борисов. По думите му страната ни е доказала, че се справя с нелегалната миграция. Мисля, че сме на първо място в Европа, което прави чест на колегите от МВР, по задържани, арестувани, дадени на съд и вече с присъди каналджии", подчерта министър-председателят. Той отчете, че отпуснатите пари за охрана на границата от ЕК са свършили добра работа.

"Ние от нашия бюджет инвестираме непрекъснато за охрана на границата", допълни той.

В Министерски съвет бе подписана съвместна декларация за намерение между България и Бавария за сътрудничество в областта на сигурността и противодействието на престъпността. От българска страна декларацията бе подписана от министър-председателя Бойко Борисов, а от баварска от премиера Маркус Зьодер.

Двамата политици са разговаряли в областта на икономиката и финансите, както и теми от европейския дневен ред.

Снимка: МС

Подкрепяме България за Шенген, каза от своя страна премиерът на Свободна държава Бавария Маркус Зьодер.  По думите му за ЕС България постига много над средното ниво. На въпрос какво очаква от сътрудничеството си с България в контекста на приема в Шенгенското пространство, Зьодер отогвори: "Мисля, че е изключително забележително това, което България прави за защита на външните граници. Ние искаме да засилим и ролята на "Фронтекс" в Европа. Има национални мерки, които се предприемат в следващата половин година след като бъде създадена новата ЕК. Мисля, че ще бъде водена във всички европейски институции дискусията как ние можем да задвижим, да форсираме ролята на "Фронтекс". Другата тема са границите в Европа. По принцип ние в Бавария имаме гранична полиция, която е изключително успешна. Другата теза е как можем да преосмислим темата за Шенген. Това е един дебат, който се води в Европа за контрола на вътрешните граници и как можем да го засилим и подобрим. Новата комисия трябва да направи една откровена оценка на ситуацията и да предприеме мерки", допълни още Зьодер.

Според него, в тежки времена България се е доказала като стабилен европейски партньор.

 "България показва колко силна и стабилна е тя и колко силни, важни и значими са усилията за запазване на сигурната в границите на ЕС. България също получи подкрепа от ЕС за защитата на външната граница, но тя и със собствени средства вложи много усилия, за да осигури именно защитата на тази външна граница", заяви още Зьодер.

Снимка: МС

Той допълни, че България е стабилна за бъдещи инвестиции. Зьодер счита, че това посещение е сигнал за бъдещото обединението на Европа и засилването на доброто сътрудничество.

Мисля, че когато премиерът на "мотора на Германия" дава тази оценка, тя е доста по-меродавна от някои партийни централи в момента, заяви министър-председателят Бойко Борисов.